LIGA PRVAKA

Armin Hodžić: Gojak je kralj, napravit će veliku karijeru

Hodžić: Ferencvaroš je ozbiljan tim. Arhiv

G. Š.

31.7.2019

Armin Hodžić (24) napustio je prošlog ljeta Dinamo i preselio se u Mađarsku, u Fehervar, klub na čijem grbu piše Mol Vidi. U modrom klubu proveo je četiri godine, prodan je za odštetu od 2 miliona eura, a mnogo prije toga, nakon što je u samo jednoj kadetskoj sezoni postigao 46 golova za Željezničar, Liverpul je pokucao na vrata Želje i za 150.000 eura otkupio još maloljetnog Armina. No, iako je potpisao ugovor, nikad nije dobio radnu dozvolu pa je za "Redse" igrao samo na prijateljskim utakmicama.

Pravi ispit

Vratio se u Željezničar, dvije godine bio na posudbi, a u drugoj sezoni zabio je 14 golova, što je bilo dovoljno za drugo mjesto na listi strijelaca. A onda ga je još kao tinejdžera uzeo Dinamo. Transfer je bio težak 40.000 eura. Tri sezone zaredom bio je među najboljim strijelcima "Modrih". U sezoni 2015/2016. bio je prvi strijelac Dinama u HNL-u sa 13 postignutih pogodaka, sezonu kasnije sa 16 pogodaka bio je odmah iza Souadanija, a u posljednjoj sezoni u plavom domu postigao je šest ligaških pogodaka... Zabio je ukupno i tri evropska pogotka.

Nazvali smo ga, naravno, zbog Ferencvaroša. Vjerujemo da će i Dinamo i Ferencvaroš preskočiti svoje prepreke u 2. kolu kvalifikacija Lige prvaka, što znači da onda slijedi hrvatsko-mađarski okršaj. Prvo smo ga ipak pitali kako je njemu u Mađarskoj, u njegovom klubu. Na startu kvalifikacija za Evropsku ligu odigrao je samo 10 minuta, u uzvratnoj utakmici prvog kola protiv Zete iz Golubovca. U prvom ogledu drugog kola u kojem je Fehervar sa 1:0 pobijedio Vaduz, ostao je na klupi.

- Ma, sve je uredu, dobro mi je ovdje... Treniram, radim, eto, to je to. Ako prođemo Vaduz, u sljedećem kolu igrat ćemo protiv Ajntrahta iz Frankfurta. To će biti opasno... - rekao je Hodžić za "Sportske novosti".

Upitali smo ga hoće li prednost sa prve utakmice biti dostatna da se dovuku do Ajntrahta.

- Naravno da je to rezultat koji ništa ne garantira. Vaduz je dobra momčad, morat ćemo se jako namučiti da odemo dalje. Ali, ako Bog da, proći ćemo i nastaviti naš evropski put - optimista je popularni Ara.

Onda smo ga pitali kako on vidi Ferencvaroš.

- Naravno da se u današnjem nogometu ništa ne može zaključivati unaprijed. Ona floskula da danas svi igraju nogomet apsolutno je istinita... Ferencvaroš je kvalitetna momčad. Bit će to pravi ispit, veliki test za Dinamo - konstatira Hodžić.

Ipak, Hodžić vjeruje u Dinamo.

- Bez obzira na to što je Ferencvaroš opasna i nezgodna momčad, Dinamo je favorit, jer ima kvalitetniju momčad, mnogo veći izbor kvalitetnih igrača. Naravno, opet ponavljam, to ništa ne treba značiti, jer u tim kvalifikacijskim utakmicama iznenađenja su moguća, Ferencvaroš ima ogromnu želju da što dalje dogura u Evropi, jurit će protiv Dinama sto na sat - opominje bivši igrač "Modrih".

Govori nam da trener Rebrov odlično radi te da klub iz Budimpešte ima zaista visoke ambicije.

- Rebrov radi odlično s igračima Ferencvaroša, imam dojam da mnogo napreduju. Ali, Dinamo ima Nenada Bjelicu. On i njegov stručni štab su izvanredni. Fascinantno je što su prošle sezone napravili u Evropi. Meni je, zapravo, bez obzira na kvalitet koji posjeduju, nevjerovatno koliko su daleko stigli. I Benfiku su imali na konopcima. Sve je sjajno posloženo. Ali, napominjem da je oprez protiv Ferencvaroša itekako potreban, jer su se dobro pojačali, i prošle i ove sezone. Njihova putanja je uzlazna. Imaju viziju, koncept stalnog napredovanja. Ako im Dinamo samo pruži mali prst, uzet će cijelu šaku. Ferencvaroš je ozbiljan klub - naglašava Hodžić.

Zanimalo nas je kakva je mađarska liga.

- Ha, nije francuska liga... Ali, moram vam kazati da ima kvalitet, dosta je zahtjevna. Eto, kad bih nekako želio usporediti, kazao bih to ovako, ako bi se Dinamo izbacio iz konkurencije, onda su mađarska i hrvatska liga izjednačene. Ferencvaroš bi mogao pobjeđivati Rijeku, Osijek, Hajduk... Nema tu neke velike razlike - analizira potencijalni reprezentativac BiH.

Velika karijera

Kaže nam za kraj da se često čuje sa svojim bivšim saigračima iz plavog doma.

- Ostao sam u dobrim odnosima sa svima, posebno s Amerom Gojakom. Gojak je kralj! Dobro gazi, slušajte šta ću vam kazati. Amer će napraviti veliku karijeru. Često sam u kontaktu i s Dilaverom i Hajrovićem. Želim im svima sreću, svima u Dinamu, neka ponove prošlu sezonu. Neka uđu u Ligu prvaka - zaključio je Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.