TRANSFERI

Eksplozivna klauzula u ugovoru: Nova zvijezda svjetskog fudbala već u julu mijenja klub

U prvom planu je španski Real Madrid

Haland: Transfer koštao 20 miliona eura. AFP

E. J. / Avaz.ba

25.2.2020

Tek što je stigao u redove Borusije Dortmund prošlog mjeseca, Erling Haland (Haaland) mogao bi već u julu spakovati kofere i promijeniti klupsku sredinu. Devetnaestogodišnji norveški fudbaler je u prvih osam mečeva za njemački klub postigao sjajnih 12 pogodaka.

Kad se tome doda statistika iz njegovog doskorašnjeg tima, austrijskog Salcburga, dobije se fantastični učinak od 40 golova i osam asistencija u 30 ovosezonskih nastupa u svim takmičenjima. Od toga je Erling deset puta bio strijelac u sedam mečeva elitne evropske Lige prvaka.

Međutim, ono što unosi nervozu među navijače tima iz Dortmunda jeste činjenica da Haland u ugovoru ima klauzulu prema kojoj može promijeniti dres uz fiksno obeštećenje od 75 miliona eura.

To jeste veliki novac, ali ne toliki da bi odbio najbogatije klubove Starog kontinenta. U prvom planu je španski Real Madrid koji je, prema navodima tamošnjih medija, spreman aktivirati ovu klauzulu i pokušati dovesti sjajnog golgetera.

Upravo je zahtjev Halandovog menadžera o visini otkupne klauzule odvratio druge klubove prije prelaska u Borusiju, a sada bi mogao postati adut u nastojanjima da ga angažiraju. Borusija je za Halanda platila Salcburgu 20 miliona eura na ime obeštećenja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.