LEGENDE

Primorac: Plaća u Veležu je bila pet-šest puta veća od one koju je imao moj otac

Zidan je stigao kod mene u Kan sa 16 godina, a sa 17 je debitirao. Krenuo je kao bek pa se poslije prebacio u vezni red, podsjeća Primorac.

Primorac: Trenirao čak i Zidana. Screenshot

Avaz.ba

21.6.2020

Boro Primorac, šef Akademije NK Hajduk „Luka Kaliterna”, bio je gost "Podcasta" kluba s Poljuda. Podsjetimo, Primorac je bivši igrač splitskog kluba i Veleža, ali i dugogodišnji trener Arsenala...

Pričao je o djetinjstvu u Mostaru, vremenu provedenom u Splitu, saradnji s legendarnim Arseneom Vengerom (Wenger)...  Vratio se Primorac u djetinjstvo provedeno u Mostaru kazavši kako ga je Velež primijetio 1969. godine kao petnaestogodišnjaka, a dvije godine kasnije potpisao je prvi ugovor. 

– Plaću smo dobivali u koverti. Pokazao sam je mami Mandi, bila je pet-šest puta veća od one koju je imao moj otac koji je radio na željeznici. U Veležu sam igrao s Bajevićem, Vladićem, Marićem, Ristićem, Halilhodžićem, Topićem… Dva puta smo izgubili prvenstvo od Hajduka, ali narod nas je volio gledati. Igrali smo lijepo, konstatuje Primorac.

U trenerskoj karijeri, koja je počela u Francuskoj, gdje je završio igračku karijeru, trenirao je čak i Znedina Zidana (Zinedine Zidane).

– Stigao je kod mene u Kan sa 16 godina, a sa 17 je debitirao. Krenuo je kao bek pa se poslije prebacio u vezni red. Bio je skroman i radišan, iz dobre alžirske obitelji. Nikad nisam mislio da će postati to što je postao. U Valensijansu sam vodio i Buručagu (Burrucha), podsjeća Primorac.

Primorac je kegendarnom Vengeru bio pomoćnik preko 20 godina.

– Poznavali smo se iz Francuske i pozvao me sa sobom u Japan. Svidjelo mi se, a onda je dobio ponudu Arsenala. U Londonu smo modernizirali treninge i rad, skautsku mrežu proširili po Evropi i svijetu, uveli analitiku i sve podigli na višu razinu. Venger je ukinuo kolače i pivo, zbog čega je u svlačionici bilo otpora… Dok sam ja dao možda nekoliko intervjua u životu, on nije mogao izaći iz kuće od interesa javnosti. Čak bi mi znao dati karte za kazalište jer on ne bi mogao ići – otkrio je Primorac.

- Tokom priprema reprezentacije u Makarskoj Šurjak mi je rekao da Buljan vjerojatno odlazi u Hamburg i pitao želim li doći u Hajduk. Rekao sam mu da želim. I tako su me pozvali. Dobio sam stan iznad Opatije, a onda mi je stigao poziv za vojsku. Godinu dana u Nišu. Srećom, u vojsci smo redovito trenirali i igrali pa sam ostao u formi. Kad sam se vratio u Split smjestili su me u hotel Marjan. Tomislav Ivić me odmah ubacio u sastav i to mi je dalo samopouzdanje, ističe Primorac.

Nastavio je u jednom dahu, steglo mu se grlo.

- Nikad nismo razočarali publiku! Sve velike utakmice kući smo dobili. I protiv Arsenala, HSV-a, Valensije, Bordoa... Publika bi išla kući zadovoljna, rekao je Primorac, koji smatra da je Hajduk prelaskom na Poljud izgubio prednost domaćeg terena koju je imao na Starom placu, što je naveo kao jedan od razloga zbog kojeg Hajduk tokom 80-ih godina prošlog vijeka nije postao prvak Jugoslavije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.