HISTORIJA

Viljareal je postao klub iz najmanjeg grada s evropskim trofejem

"Žuta podmornica" nakon boljeg izvođenja penala osvojila Evropa ligu

Viljareal do trofeja nakon penala. TWITTER

E. Ćosić

27.5.2021

Fudbaleri Viljareala su sinoć nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca pobijedili Mančester junajted i tako osvojili trofej Evropa lige, prvi evropski trofej u historiji kluba.

Poveli su izabranici Unaija Emerija (Emery) golom Džerarda Morena (Gerrard), ali je Kavani (Cavani) pogodio za izjednačenje i, ispostavit će se, produžetke, a potom i penal lutriju. "Žuta podmornica" je bila neumoljiva sa bijele tačke, svih 11 igrača je postiglo gol, a na kraju je Rulji (Rulli) odbranio penal De Hei (De Gea) za veliko slavlje. 

Historija za historijom. Viljareal je osvojio prvi evropski trofej, Unai Emeri je postao apsolutni rekorder takmičenja - po četvrti put osvojio Evropa ligu, a "Žutu podmornicu" sada bije glas da su klub iz najmanjeg grada koji je došao do evropskog trofeja.

Samo su Monako i Bastija, do sinoćnje finalne utakmice Evropa lige, bili klubovi iz manjih mjesta koji su došli do evropskog finala, a Viljareal je sada postao klub iz najmanjeg grada sa evropskom krunom. Grad Viljareal naseljava tek nešto više od 50 hiljada stanovništva, što bi u prevodu značilo, da cijeli grad ode na Old Traford, ostalo bi još 25 hiljada slobodnih sjedišta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.