FUDBALER JUNAJTEDA

Rašford se izvinio Jevrejima zbog fotografije sa reperom poznatim po antisemitskim stavovima

Reper Vili, odnosno Ričard Kajl Kovi, se našao na udaru javnosti 2020. godine kada je Jevreje nazvao kukavicama i zmijama

Lingard, Vili i Rašford. Twitter

E. Ć.

27.1.2022

Fudbaler Mančester junajteda i reprezentativac Engleske Markus Rašford (Marcus Rashford) izvinio se Jevrejima nakon što se u Dubaiju fotografisao s repreom Vilijem (Wiley), koji je poznat po antisemitskim stavovima iz prošlosti.



Vili opravdavao Hitlera

Inače, Rašford je poznat kao dobrotvorac. On aktivno sarađuje s UNICEF-om, a bije ga glas i da je jedan od najglasnijih boraca protiv rasizma u svijetu fudbala.

Fotografija na kojoj on pozira s Vilijem i saigračem iz Junajteda Džesijem Lingardom (Jesse) uvrijedili su brojne Jevreje koji navijaču za "Crvene đavole".

Reper Vili, odnosno Ričard Kajl Kovi (Richard Kyle Cowie), se našao na udaru javnosti 2020. godine kada je Jevreje nazvao kukavicama i zmijama. Također, u januaru prošle godine je objavio video kojim je aludirao na to da je Adolf Hitler, njemački nacistički vođa, imao valjan razlog za mržnju prema Jevrejima.

Jednostavno se našli na istom mjestu u isto vrijeme

Rašford se oglasio odgovarajući na objavu Jevrejske zajednice u Velikoj Britaniji, koja je objavila fotografiju uz opis "Dengleski fudbaleri su se fotografisali dok se zabavljaju s osramoćenim reperom Vilijem". U objavi su poručili Rašfordu da je antisemitizam također rasizam.

- Ispričavam se zbog bilo kakvog uznemiravanja. Jednostavno smo se svi našli na istom mjestu u isto vrijeme - poručio je Rašford.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.