KOMENTAR EKSPERTA

Sead Kajtaz za “Avaz”: Diskutabilna odluka sudije

Hrvati nisu bili na nivou prethodnih utakmica u Kataru, rekla je legenda Veleža

Kajtaz: Argentinci su bili na većem nivou od Hrvatske. NSBiH

Piše: G. Šumar

15.12.2022

Nekadašnji legendarni desnokrilni napadač Veleža Sead Kajtaz (59) smatra da je Argentina zasluženo pobijedila Hrvatsku, u prvoj polufinalnoj utakmici Mundijala 2022.


Zaslužena pobjeda

- Po borbenosti, agresivnosti... Argentinci su bili na većem nivou od Hrvatske, rekao je Kajtaz u razgovoru za “Dnevni avaz” i dodao:

- Hrvati nisu bili na svom nivou, odnosno na nivou prethodnih utakmica u Kataru.

S obzirom na to da mnogi fudbalski stručnjaci smatraju da je utakmicu prelomio jedanaesterac iz kojeg je Lionel Mesi (Messi) doveo u vodstvo (1:0) Argentinu, logično pitanje je da li je sudija pogriješio u 34. minuti kada je kontakt Hulijana Alvaresa (Julian Alvarez) i Dominika Livakovića okarakterizirao kao prekršaj za najstrožiju kaznu.

- Ne znam šta bih rekao, u nedoumici je Mostarac.

Ipak, prije nego što je došlo do kontakta Alvaresa i Livakovića činjenica je da su obje noge golmana Hrvatske bile na zemlji.

- Diskutabilna odluka sudije, ne bih ništa decidno tvrdio. Danijele Orsato (Daniele) je dosudio penal, a mogao je i da ga ne svira. Ko zna, da je bila drugačija sudijska odluka, možda bi utakmica išla u drugom smjeru?


Mbape i Dembele

Analizirajući dosadašnji tok Svjetskog prvenstva 2022, Kajtaz je istakao da mu je jedino žao Brazila.

- Karioke su bile najbolja ekipa u Kataru. Najviše su pokazale, bar po meni, ali imale su i nesreću što su ispale nakon penala od Hrvatske.

Kada su u pitanju igrači koji su ostavili najbolji dojam u Kataru, tu legenda „Rođenih“ nema puno dilema.

- Najviše volim da gledam Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe) i Usmana Dembelea (Ousmane), to su mi najdraži igrači na Svjetskom prvenstvu. Volim vidjeti dribling i zbog toma mi je najdraža Francuska. Naravno, zajedno s već spomenutim Brazilom, konstatira Kajtaz.

Mbape i Dembele igraju po krilu, gdje je u bivšoj Jugoslaviji bio neprikosnoven Kajtaz, u paru sa Semirom Tuceom.

- Drago mi je vidjeti takve driblere na terenu – zaključio je Kajtaz.

Povratak u Velež

Na kraju razgovora Kajtaz je demantovao špekulacije da preuzima funkciju u FK Velež.

- Nemam nikakvih ambicija da imam neku funkciju... Međutim, krivo mi je što pojedini mediji pišu o nečemu što sa mnom nema nikakve veze. Valjda prije nego što se takve tvrdnje iznesu u javnost treba nešto pitati i mene. Krivo mi je, jer onda to sve ode u pogrešnom smjeru: Kao ja skidam nekog... - rekao je Kajtaz.

Naime, pojedini mediji su objavili da će Kajtaz bi angažiran na poziciju službenog predstavnika FK Velež koju je do sada obavljao Veselin Đurasović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.