IGRAČ HAMBURGA

Marko Vušković, U 21 reprezentativac Hrvatske, pao na doping testu

Takva vrsta dopinga zabranjena je još od 1988., a pronađena je, između ostalih, i u krvi Lensa Armstronga (Lance) nakon čega su Amerikancu oduzete sve pobjede na Tour de Franceu

Marko Vušković: Pao na doping tekstu. Srecko Niketic / PIXSELL

Piše: S. S.

16.12.2022

Mladi hrvatski stoper Mario Vušković (20) nije bio u sastavu HSV-a koji je pobijedio Sandhausen (4-2) u 17. kolu njemačke Cvajte, a sad se saznalo i zašto. Bivši fudbaler Hajduka nije prošao na doping testu.

Kako je napisao klub u saopćenju, Mario je prošle sedmice bio pozitivan na eritropoetin, hormon koji reguliše stvaranje eritrocita, odnosno crvenih krvnih stanica kako bi na sebe mogle vezati više kisika i time pospješuju mogućnosti onog koji ih koristi. 

Takva vrsta dopinga zabranjena je još od 1988., a pronađena je, između ostalih, i u krvi Lensa Armstronga (Lance) nakon čega su Amerikancu oduzete sve pobjede na Tour de Franceu.

Vušković ima pravo zatražiti drugi uzorak i mora poslati svoje saopćenje nakon čega će Njemački fudbalski savez poduzeti daljnje mjere. Privremeno je suspendovan, a odluka o idućim postupcima bit će donesena početkom iduće sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.