SUPER KUP ŠPANIJE

El Klasiko u Saudijskoj Arabiji: Barcelona došla do lagane pobjede

Čavijeva ekipa od početka je dominirala terenom i bila značajno opasnija od Anćelotijeve

AP Photo / Hussein Malla

S. S.

15.1.2023

Barcelona je u finalu španskog Superkupa odigranom na Stadionu kralja Fahda u Saudijskoj Arabiji pred oko 60.000 gledalaca nadigrala i zasluženo savladala Real Madrid rezultatom 3:0. Heroji utakmice bili su iskusni 34-godišnji napadač Robert Levandovski (Lewandowski) te Barsini mladi igrači Pedri i dvije godine mlađi Gavi.

Čavijeva (Xavi) ekipa od početka je dominirala terenom i bila značajno opasnija od Anćelotijeve. Barsa je prijetila iz prekida i iz igre. Popularni Leva je prvo glavom leđima okrenut golu pucao malo iznad prečke, a onda je njegov udarac iz samog ugla gola izvadio Tibo Kurtoa (Thibaut Courtois) koji je na današnjoj utakmici spasio Real potpune katastrofe.

Do prednosti doveo Gavi

Real je prvu priliku imao u 18. minuti kada je Ferland Mendi (Mendy) lijepo ubacio za Karima Benzemu, ali dobitnik Zlatne lopte glavom je pucao pored gola. Barcelona je u zasluženo vodstvo došla preko Gavija kojeg je Čavi postavio na lijevo krilo u 33. minuti.

Usmane Dembele (Ousmane) je s desnog krila dodao za Levandovskog koji je iz okreta proigrao Gavija na lijevoj strani, a ovaj je utrčao pred Kurtou i savladao ga. Prije odlaska na odmor isti tandem povećao je vodstvo.

U 45. minuti Frenki De Jong (Frenkie) je povukao loptu naprijed i proigrao Gavija na lijevom krilu, a on i Levandovski napadali su usamljenog Ridigera (Rudiger). Gavi je nesebično poslužio Poljaka u sredini, a on je pospremio loptu u prazan gol.

Barsa dominirala

Već nekoliko minuta nakon početka drugog dijela Kurtoa je ponovno spašavao Real odbranom velike prilike Dembeleu. Anćeloti je pokušao dići ekipu tako što je uveo Rodriga (Rodrygo) umjesto Eduarda Kamvinge (Camavinga) i Danija Sebalosa (Ceballos) umjesto Luke Modrića, ali nova lica nisu ništa značajno.

Barsa je nastavila dominirati i u 69. minuti je okrunila sjajnu večer. Nakon presijecanja jedne lopte na sredini terena Barsini igrači su krenuli naprijed, Leva je dadao lijevo za Gavija, a ovaj je ubacio u sredinu Pedriju koji posprema loptu u gol.

Do kraja utakmice Real je napravio nekoliko šansi, ali Mark-Andre ter Štegen je sačuvao mrežu sve do sudijske nadoknade, kada Karim Benzema postiže gol za konačnih 3:1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.