NAJAVA SELEKTORA

Zvijezda Islanda oslobođena optužbi za pedofiliju: Moguć nastup protiv BiH

Selektor reprezentacije Islanda je potvrdio za medije da su vrata za Gilfija Sigurdsona otvorena

Zvijezda Islanda se vraća u reprezentaciju. AP

N. H.

19.4.2023

Novi selektor fudbalske reprezentacije Islanda Age Hareide u izjavi za islandske medije je potvrdio da su vrata i više nego otvorena za najveću zvijezdu, Gilfija Sigurdsona (Gylfi Sigurdsson).

Iako nikada zvanično nije potvrđeno njegovo ime, Sigurdson je skoro dvije godine bio pod optužnicom zbog pedofilije. Ona je ukinuta prošle sedmice, a sada se najavljuje povratak na teren za igrača Evertona.

Iznošenje njegovog imena u javnost očigledno nije problem za selektora Hareidea, koji je poručio da će pozvati Sigurdsona u reprezentaciju, ukoliko odluči da se nastavi baviti fudbalom.

- Za njega je dobro da je slučaj završen. Stvarno sam se suosjećao s njim. Upoznao sam ga. On je fin momak i sjajan igrač, ali nije igrao dvije godine pa ne mogu više pričati o njemu - kazao je Hareide.

Sve optužbe protiv islandskog fudbalera zbog navodnih seksualni prijestupa s maloljetnicom su odbačeni. Više nije u pritvoru i može nastaviti karijeru u svijetu fudbala ukoliko to želi.

- On sam mora odlučiti da li želi ponovo igrati. Ako želi, očito je da će biti u mojim planovima. Naravno, i ako zadrži isti standard kao i prije. Jako sam sretan što je oslobođen svih optužbi jer su ovo bile dvije godine pakla za njega - dodao je selektor Islanda.

Sigurdsno je za reprezentaciju Islanda odigrao 78 utakmica, a bio je strijelac 25 puta. On je treći po broju postignutih golova za reprezentaciju, ali i najbitniji igrač te najveća zvijezda nacionalnog tima. Godinama je igrao u Premijer ligi Engleske.

Zbog svega navedenog postoji određena šansa da ćemo Sigurdsona gledati i u utakmici protiv Bosne i Hercegovine koji je zakazan za septembar u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.