ŽESTOKE KRITIKE

Englezi opleli po UEFA-i zbog sponzora na Zvezdinom dresu: "Finansirate Putinovu invaziju"

Ruska naftna kompanija je glavni sponzor dresa prvaka Srbije

Gazprom: Zvezdin sponzor posljednjih 10 godina. AP

N. H.

21.9.2023

Mančester siti je odbranu titule Lige prvaka otvorio utakmicom na Etihadu na kojem je slavio 3:1 protiv Crvene zvezde poslije preokreta. 

Međutim, nakon utakmice engleski mediji su žestoko kritikovali beogradski klub, kao i UEFA-u zbog "Gazproma", glavnog sponzora na dresu Zvezde.

Ruska naftna kompanija je glavni sponzor dresa prvaka Srbije, a Englezi pišu da je glavni problem to što "Gazprom" dolazi iz Rusije, koja godinu i po vrši invaziju na Ukrajinu.

Englezi tvrde da "Gazprom" uništava okoliš.

- Nastavljajući promovisati kompanije koje zagađuju okoliš, UEFA je pomagač u klimatskoj krizi. Od naftnih do plinskih kompanija preko aviokompanija i krstarenja, "Gazprom" je nagori primjer toga. Ne samo da je to multianiconalna kompanija koja je jedan od najvećih zagađivača na svijetu, nego se i njen profit sliva u Putinovu ratnu mašineriju – opleo je „Mirror“ po UEFA-i. 

- Oglašavanje funkcioniše pomoću onog što psiholozi nazivaju „halo efekt“, pri čemu gledaoci nesvjesno razvijaju pozitivna osjećanja o kompaniji zbog onoga s čime je povezana. S jedne strane, "Gazprom" je veliki zagađivač koji je vezan za režim koji vodi ilegalan rat, a s druge strane kompanija koja je povezana i s vrhunskim fudbalom – nastavili su.

Podsjetimo, Zvezda je povela golom Bukarija, ali su izabranici Pepa Gvardiole (Guardiola) u drugom poluvremenu izašli mnogo ozbiljnije na teren i preokrenuli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.