PRIČA IZ SNOVA

Od borbe za opstanak u 2. ligi do nokaut-faze Azijske lige prvaka: Venforet Kofu – japanski Lester

Japanski drugoligaš ne prestaje s iznenađenjima

Kofu: Osvojili "Emperors kup". Ventoret Kofu

29.1.2024

Jedno od najvećih iznenađenja u historiji fudbala desilo se u Japanu. Ekipe iz nižih rangova takmičenja u najvećem broju slučajeva su tu samo da popune broj u kup takmičenjima, ali je čar još veća kada jedna takva ekipa uspije napraviti čudo.

Japanski drugoligaš Ventforet Kofu u sezoni 2022./2023. je završio kao 18. na tabeli drugog ranga takmičenja. Međutim, uzeli su učešće u „Emperors kupu“, a na opće iznenađenje tamo su otišli do samog kraja.

Redom su izbacivali ekipe značajno jače, a u finalu su igrali protiv Sanfrece Hirošime, japanskog prvoligaša koji je na trofej u ovom kupu čekao od 1969. godine.

Nakon 120 minuta igra rezultat je glasio 1:1 i pristupilo se boljem izvođenju jedanaesteraca, a onda, kao iz najljepše bajke, fudbaleri Kofua su uspjeli osvojili „Emperors kup“ pošto je rezultat nakon izvođenja penala glasio 5:3.

Međutim, tu njihova priča ne staje. Osvajanjem kupa dobili su pravo da igraju u Azijskoj ligi prvaka, ali su svoje utakmice morali igrati na stadionu udaljenom 100 kilometara od njihovog doma.

Da bi sačuvali novac, išli su komercijalnim letovima, a na utakmicama im najčešće nije igrala prva postava jer im je prioritet bio plasman u najviši rang japanskog fudbala.

Za još veći šok oni su uspjeli osvojiti svoju grupu u Azijskoj ligi prvaka, ispred australskog Melburn sitija (člana grupacije Mančester sitija), te kineskog Žeijanga. Tako su postali prvi klub u historiji ovog takmičenja koji ne nastupa u najjačem rangu neke od zemalja članica, a da je uspio ostvariti plasman u nokaut-fazu.

Mnogi porede ovu ekipu s Lesterom, koji je 2016. osvojio titulu prvaka Engleske, te ih nazivaju „japanskim Lesterom“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.