KUP BIH

Izazivao je bijes igrača i stručnog štaba Sarajeva: Delegiranje sudije u centru pažnje

Sama pomisao da on dijeli pravdu pali alarm. Barem tako je navikao bh. javnost

Musa: Sudio ranije Borcu i Sarajevu. FK Sarajevo / Facebook

13.3.2024

Mateo Musa opet će stajati na centru, ovog puta na Koševu, revanš utakmici četvrtfinala Kupa BiH između Sarajeva i Borca. 

I ne samo da će stajati na centru, nego će dijeliti pravdu na toj utakmici nakon remija 0:0 u Banjoj Luci. Musa je tokom utakmice nekoliko puta izazivao bijes igrača i stručnog štaba Sarajeva.

Sama pomisao da on dijeli pravdu pali alarm. Barem tako je navikao bh. javnost.

Zbog čega se spominje

Čime je Musa zaslužio da ga se spominje, iako bi u centru pažnje trebali biti igrači. Njegov sudijski pedigre baš ne ulijeva povjerenje. Još 2021. je zaslužio ovakvo obrazloženje suđenja: Ispod očekivanja s lošom kontrolom tokom cijele utakmice, uključujući suđenje s jednom bitnom pogreškom ili suđenje s dvije ili više bitnih sudačkih pogrešaka (kao crveni karton, penal...) i eventualno drugih značajnih područja koja zahtijevaju poboljšanje.

Naravno, negativna ocjena ga nije pokolebala i vratio se, reklo bi se, još nesutrašiviji. Više ekipa je osjetilo njegovu fudbalsku pravdu, a zanimljivo da je posebno „briljirao“ kada su igrala dva rivala koji se sastaju i večeras.

U utakmici iz prošle godine je izbrojano da je Sarajevo kao gost u Banjoj Luci napravilo čak 31 prekrašaj, a domaćin tek 12. Napravio je potpunu lakrdiju, sve i da nije priznao nepostojeći gol domaćinu duboko u sudijskoj nadoknadi, od njega bi bilo i previše.

Pobrojati ko je sve osjetio moć njegove pištaljke itekako je teško, ali je lako reći ko nije. Borac je i recimo tokom jednog susreta u Tuzli imao od Muse vjetar u leđa, pa je delegiranje za večerašnji susret itekako zanimljiva odluka.

Dobre namjere

Bilo kako bilo, sumnje u Musine dobre namjere stoje upravo zbog njegovog ranijeg suđenja, ali nadati se da će sve ostati samo na insinuacijama i da će on smoći snage, a možda i hrabrosti, da dopusti igračima da u fer i poštenom duelu riješe pitanje pobjednika.

Ulazimo u ključni dio sezone, završnicu prvenstva i Kupa BiH, pa će sve veći pritisak biti na sudije i odgovorne ljude.

Podsjetimo, utakmica Sarajevo - Borac počinje u 17:30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.