SELEKTOR "ZMAJEVA"

Savo Milošević govorio za ESPN, nije mogao izbjeći priču o ratu: Za mene postoje dvije vrste ljudi

Nekada vam poraz treba da vas igrači počnu slušati kada pričate što nije slučaj kada se pobijedi, istakao je Milošević

Milošević: BiH sutra protiv Ukrajine. N/FSBiH

E. Ć.

20.3.2024

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević dao je intervju za ESPN pred utakmicu baraža za Evropsko prvenstvo protiv Ukrajine.

Glavna tema bio je baraž za Euro, a novinar Mark Ogden je postavio nekoliko škakljivih pitanja selektoru Miloševiću. ESPN je u uvodu naveo kako je Milošević rođen u BiH, ali da je igrao za Srbiju.

Da li bi preuzeo bh. klub?

Ogden je pitao Miloševića da li bi mu problem bio da preuzme bh. klub s obzirom na prošlost i sva dešavanja na ovim prostorima 90-ih godina.

- To meni nije problem. Možda i danas postoje manje grupe ljudi u svim dijelovima koji žive još uvijek u prošlosti, ali ja nisam taj. To za mene nije problem i nikad nije ni bio. Za mene na svijetu postoje dvije vrste ljudi, a to su dobri i loši. Ne gledam ljude po nacionalosti ili religiji, svi smo mi isti - rekao je Milošević za ESPN.

Ogden je u tekstu objasnio šta se dešavalo početkom 90-ih na ovim prostorima. Tu se nije zaustavio, pa je pitao Miloševića i o situaciji u Ukrajini.

- Ne pratim to. Ne pratim ništa i moj jedini fokus je na fudbalu i kako da pripremim ekipu i to je sve. Razumijem situaciju u Ukrajini naravno, ali to ja ne mogu da promijenim niti to ovisi o meni i zbog toga moj fokus nije na tome - odgovorio je Milošević i dodao:

Moram sebe i ekipu pripremiti najbolje što mogu. Stvari koje ne možemo da promijenimo na njih i nećemo trošiti svoju energiju jer nam je ona potrebna za izazov koji nas čeka. Sav naš fokus treba biti na utakmici. Ukrajina je među top 10 ili 12 ekipa u Evropi i čeka nas težak izazov. Mi smo malo stariji tim što se tiče godina naših ključnih igrača, ali nadamo se u uspjeh jer igramo pred svojim navijačima.

Ključni igrači u godinama

ESPN je istakao kako su Edin Džeko, Miralem Pjanić i Sead Kolašinac glavni igrači BiH već godinama. 

- Da, imamo nešto stariji tim kada gledate prosjek godina. U jednu ruku to nije dobro, ali u drugu imamo iskustvo. Naravno da oni fizički nisu spremni kao prije pet ili deset godina, ali u jednoj utakmici mogu dati svoj maksimum i tu je sve moguće. Igrali su dosta ovakvih mečeva u svojim karijerama i to će nam biti itekako od pomoći.

Milošević se osvrnuo i na loše kvalifikacije i seriju loših rezultata naše reprezentacije.

- Porazi su uvijek loši i teško vam padnu, ali mi smo već tada izgubili šanse da kroz kvalifikacije idemo na EP i zbog toga sam odlučio da u preostalim utakmicama probamo druge igrače i vidimo kakve promjene možemo napraviti. 

Nekada vam poraz treba da vas igrači počnu slušati kada pričate što nije slučaj kada se pobijedi. Sada kada pričam šta očekujem od njih svi pomno slušaju.

Novinar ESPN-a je naveo i kako je kontaktirao N/FSBiH oko dogovora za intervju s našim selektorom. Želio je obaviti telefonski razgovor u kojem bi uključio i prevoditelja, ali je PR našeg Saveza Dinko Čeko rekao kako Milošević priča engleski, španski i italijanski.

Podsjetimo, utakmica između Bosne i Hercegovine i Ukrajine igra se sutra od 20:45 sati u Zenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.