KICBIL

Poznata težina povreda Švicarca nakon pada na "stazi smrti"

Krajnbihl je evakuiran helikopterom. AFP

G. Š. / SN

22.1.2021

Švicarski skijaš Urs  Krajnbihl (Kryenbuehl), koji je teško pao na spustu Svjetskog kupa u austrijskom Kicbilu, ima teški potres mozga, prijelom desne ključne kosti i pokidane ligamente desnog koljena, objavio je Skijaški savez Švicarske. 

Urs Krajnbihl provest će noć u bolnici radi nadzora, a sutra bi se trebao vratiti u Švicarsku, saopćeno je švicarskog saveza, te naglasili da je skijaš pri svijesti. 

Dva dana tražimo rezanje tog posljednjeg skoka

Urs je doživio zastrašujući pad pri brzini od 146 km/h, na posljednjem skoku neposredno prije cilja spusta u Kicbilu , najtežeg u Svjetskom kupu. Perspektivni 26-godišnji Švicarac, koji je ove sezone već dvaput bio na postoljima, nije uspio savladati posljednji skok, udario je prvo glavom i skliznuo sve do cilja, odakle je evakuiran helikopterom. Krajnbihl se tako pridružio dugoj listi skijaša koji su doživjeli ozbiljne padove u Kicbilu, na "stazi smrti"...

- Dva dana tražimo rezanje tog posljednjeg skoka, koji je predugačaka. Na njemu letimo oko 80 metara pri brzini većoj od 145 km/h i trebali su ga skratiti. Ali su to odbili i sada su za to krivi, rekao je Francuz Žoan Klare (Johan Clarey), koji je teško pao na istom mjestu u četvrtak na treningu, a na utrci bio četvrti.


Izvinjenje organizatora

Organizatori su se izvinili zbog tog konačnog skoka, ali su istakli da su ga dosta obradili u četvrtak.  

No, vremenski uslovi i led na stazi jako sz ubrzali prilaz tom skoku u petak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.