UOČI SVJETSKOG PRVENSTVA

Tukin rival varao: Amos pozitivan na doping

Utvrđeno je da je Amos pozitivan na metabolit GW1516, supstancu koja se koristi za modulaciju metabolizma u liječenju gojaznosti, dijabetesa i drugih poremećaja uzrokovanih metaboličkim problemima

Amos: Bio je olimpijski srebreni u epskom finalu 2012. u Londonu. Twitter

E. Ć.

14.7.2022

Jedan od favorita za pobjedu u utrci na 800 metara na predstojećem Svjetskom prvenstvu i stari rival našeg Amela Tuke Nijel Amos suspendovan je zbog dopinga, ojavila je Svjetska antidopinška agencija (WADA).

Utvrđeno je da je Amos pozitivan na metabolit GW1516, supstancu koja se koristi za modulaciju metabolizma u liječenju gojaznosti, dijabetesa i drugih poremećaja uzrokovanih metaboličkim problemima. WADA je još ranije saopćila rizike njegove upotrebe u sportu.

Uzorak koji je tada bio pozitivan bi bio sakupljen u Amosu 6. juna 2022., van takmičenja, a suspenzija mu je dostavljena kada je već bio u Eugeneu gdje je atletičar iščekivao učešće na svjetskom prvenstvu. 

Amos, rođen 1984. godine, bio je olimpijski srebreni u epskom finalu 2012. u Londonu, kada je David Rudiša (Rudisha) postigao fantastični svjetski rekord koji je još uvijek na snazi. 

Sa 1.41.73 trkanih u tim okolnostima, Nijel je postavio i svjetski rekord za U20.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.