IN MEMORIAM

Preminula legendarna njemačka olimpijska prvakinja

Bila je majka skijaškom asu Feliksu Nojrojteru

Mitmajer: Dvostruka olimpijska prvakinja. Facebook

N. R.

5.1.2023

Dvostruka olimpijska prvakinja i slavna njemačka skijašica Rozi Mitermajer (Mittermaier) preminula je u 72. godini života, saopštila je njena porodica.

Mitmajer je na Olimpijskim igrama 1976. u Insbruku osvojila dvije zlatne medalje u spustu i slalomu, te jednu srebrnu u veleslalomu.

Nakon toga je dobila nadimak "Zlatna Rozi" i bila je popularna kao mega zvijezda.

Mitermajer je preminula u srijedu, poslije teške bolesti, prenijela je njemačka agencija DPA kao saopštenje njene porodice.



Mogla je da postane prva skijašica sa tri zlatne medalje

Mitamjer: Sa sinom i skijaškim asom Feliksom Nojrojterom. Facebook

- U kući mojih roditelja cijela je soba bila puna pošte i paketa. Poštar nam je rekao da je u jednom mjesecu stiglo 27.000 pisama - prisjetila se Mitmajer zlatnih vremena na svoj 70. rođendan.

Ona je mogla da postane prva skijašica osvajačica tri zlatne medalje u alpskom skijanju na jednim Igrama, ali je u veleslalomu osvojila srebro, sa 0,12 sekundi zaostatka za Kanađankom Keti Krejner.

Mitmajer je u austrijskom Garmišu zasnovala porodicu sa suprugom, bivšim skijaškim asom Kristianom Nojrojterom (Christianom Neureutherom). Sin Feliks Nojrojter (Felix Neureuther), kasnije postao najuspješniji njemački skijaš u istoriji Svjetskog kupa.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.