NAKON TAKMIČENJA

Karlson i Himeno ponosni na svoje maestralne skokove u Mostaru

Imala sam osjećaj da su svi bili na nogama nakon mog zadnjeg skoka, kaže Kanađanka

Karlson i Himeno. M. Smajkić

Meliha Smajkic

9.9.2023

Na spektakularnom petom takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023.godine, Kanađanka Moli Karslon (Molly Carlson) i Španac Karlos Himeno (Carlos Gimeno) upisali su svoje prve pobjede na Starom mostu.

Nakon uručenja nagrada svoje impresije su podijelili s novinarima.

Fantastična publika

- Osjećam se predivno, nisam očekivala prvo mjesto. Pravila sam mnogo izmjena, tako da sam stvarno ponosna na ova četiri skoka ovaj vikend, posebno ovaj zadnji. Volim Mostar, predivno je ovdje. Uvijek je posebno skočiti s mosta. I, divno je biti u prilici skakati pred ovom fantastičnom publikom. Imala sam osjećaj da su svi bili na nogama nakon mog zadnjeg skoka - nije krila oduševljenje Karlson.

Inače, takmičenje u ženskoj konkurenciji donijelo je mnogo uzbuđenja i preokreta. Australka Rijana Ifland (Rhiannan Iffland), koja je važila za prvu favoritkinju, imala je priliku da pobjedom osigura sedmu uzastopnu titulu. Sjajnim skokom u trećoj seriji preuzela je vodstvo, ali se Karlson u četvrtoj seriji vratila fantastičnim četvorostrukim saltom s pola vijka u pregibu, za koji je od sudija dobila desetku i dva puta po 9,5.

Krajnje napeto bilo je i u takmičenju muškaraca, a za iznenađenje dana pobrinuo se , upravo, Himeno, skakač koji nastupa s pozivnicom.

Iznenađenja za takmičare

- Volim Mostar, svaki sam put sretan kad dođem ovdje i vidim ovu divnu publiku. Danas posebno, kad sam pobijedio - rekao je on.

Orlando Duke (Duque) aktuelni sportski director Red Bull Cliff Diving takmičenja, šampion koji je ostavio neizbrisiv trag u svijetu akcionih sportova ocijenio je da je takmičenje u Mostaru u cijelosti bilo jako dobro, ali i da, skoro u pravilu, najveći grad na Neretvi za takmičare donese iznenađenja.

Legendardni Duke. M. Smajkić

On je proteklih dana vodio trening kamp za mlade skakačke nade iz cijelog svijeta na trening platformi koju je otvorio prošle godine u Mostaru, gradu s kojim ima posebnu vezu, u koji rado dolazi i u kojem uživa.

Iduća destinacija prvenstva je Aukland na Novom Zelandu, gdje će 19. novembra na završnoj stanici sezone i zvanično biti krunisani novi šampioni Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.