NIKO NE VOLI POBJEDNIKE

Omražena dinastija iz Mizurija: Kako su vječni luzer, Kermit i partner najpoznatije pop zvijezde ponovo postali prvaci

Sjajni Čifsi uspjeli su osvojiti treću titulu u posljednjih pet godina, ali na nešto drugačiji način od očekivanog

S proslave titule u Las Vegasu. AP

12.2.2024

Kansas Siti Čifsi su prvaci Super Bowla 53. Odbranili su titulu osvojenu prošle godine, a žrtva ove godine u Las Vegasu bili su im San Francisko Foritnajnersi (49ers). I tako dođoše do svoje treće titule u posljednjih pet godina. Ko bi rekao da će ova grupa igrača ikad postati dinastija. Procjene 2017. godine nisu bile tako bajne.

Stvaranje dinastije

Patrika Mahomsa (Patrick Mahomes), kvoterbeka i najveću zvijezdu ekipe, draftovali su kao 10. izbor na NFL draftu. Na tome se mogu zahvaliti što su Čikago Bersi napravili historijsku fulu kada su uzeli osam izbora ranije Miča Trubiskog (Mitchell Trubisky). Zvijezda kakva jeste, Mahoms ne može proći i bez svojih hejtera. Pa su ga tako, zbog, mora se priznati, čudne boje glasa, prozvali Kermit (lik iz Muppetsa“) i pravili kompilacije ismijavajući ga. On je upravo podigao svoj 3. pehar za MVP-a finala i treći trofej namijenjen osvajaču Super Bowla u svojoj karijeri. Dobro su ga „zeznuli“.

Ali kako su oni, ustvari, postali dinastija. Nisu imali niti jednu predispoziciju za to. Pa na njihovoj klupi posljednjih godina sjedi Endi Rid (Andy Reid), poznati luzer u 20 godina svoje karijere sa sjajnim napadom i odbranom koja bi ga vazda koštala velikih rezultata.

Pred osvajanje prvog Super Bowla ostali su bez Karima Hanta (Kareem Hunt), raning beka koji, umjesto da trenira, vrijeme je trošio na šutiranje vlastite supruge u lobiju hotela. Naravno, kako to i treba biti, izbačen je promptno. Druga najveća zvijezda ekipe Tajrik Hil (Tyreke Hill) napustio ih je pred početak ove sezone. O Hilu, ako ga nikad niste gledali, trebate znati samo da mu je nadimak Cheetah (gepard). Resiver koji se u slobodno vrijeme bavi atletikom, odnosno takmičenjem i osvajanjem medalja u sprintu na 100 metara, iako je njegova konkurencija barem 10 godina mlađa.

Tu dolazimo do posljednje puzle – Travisa Kelsija (Kelce). Vrhunski tajt end, i kao hvatač i kao bloker, koji je poznatiji po svojoj vezi s pop megazvijezdom Tejlor Svift (Taylor Swift) nego po fudbalu, pa čak i u američkim medijima.

Tejlor Svift

I bez dvije od svoje četiri glavne zvijezde u proteklom desetljeću Čifsi su ponovo na tronu. Kako, pitate se? E pa ovog puta je riječ o nevjerovatnoj odbrani. Toliki potencijal da u poptunosti uguše protivnički napad nije viđen od '85. i strašnog Čikaaga.

Međutim, kako to i inače biva, Kansas Siti mrze svi. Kao što su Nju Ingland, pa prije toga Dalas, pa prije toga ovogodišnju žrtvu San Francisko i tako sve do Vinsa Lombardija (Vince), po kojem i trofej za osvajača Super Bowla nosi trofej, i njegovih Grin Bej Pekersa.

Doduše, tome je kumovala i nepotrebna pažnja koja se posvetila spomenutoj Tejlor Svift na svakoj njihovoj utakmici. Ali ljudi ne vole kada neko stalno pobjeđuje. Američki mediji su radili ankete prije početka konferencijskih finala. U svim saveznim državama osim Mizurija, odakle su Čifsi, navijalo se da oni izgube. Tada su ugasili sve nade ostatka SAD, ugasivši MVP-a Lamara Džeksona (Jackson) i njegov Baltimor.

Nisu tu stali!

Odbrana koja melje

Odbrana ih je možda dovela do Super Bowla, pa čak je i u posljednjoj utakmici sezone donosila prevagu. Blokiran pokušaj za dodatni poen pri rezultatu 13:16 za San Francisko im je omogućio da se nađu u poziciji da bi im šut za tri poena donio produžetak. Naravno, tada je proradio napad i marširali su prema end zoni Najnersa. Tada su i pogodili za produžetak sa svega nekoliko sekundi do kraja.

Slična priča i u produžetku, tek drugom u historiji Super Bowla, kada su uspjeli natjerati protivnike da ne iskoriste četiri pokušaja na 10 jardi od pobjede. Morali su se Najnersi zadovoljiti šutem za tri poena, valjda im je to neka utješna nagrada za poraz.

Mahoms i društvo su dobili nazad loptu, a onda na tri sekunde do kraja, u vrlo vjerovatno posljednjem napadu došli su do pobjede i trećeg Super Bowla.

- „In Pat we trust“ ( u Pata vjerujemo) – udarni su naslovi svih naslovnih strana američkih novina. I treba tako biti, pa čovjek je novi Tom Brejdi (Brady), a sada lagano Čifsi na paradu. Možda i Tejlor zapjeva, a možda je i Kelsi zaprosi. Nikad se ne zna. Do tog trenutka uživajte šampioni zaslužili ste. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.