TENIS

Teški dani za Novaka: Sponzori dižu ruke od Đokovića, mogao bi ostati bez miliona dolara

A. Z.

17.7.2017

Novak Đoković mogao bi da ostane bez ugovora sa "Lacostom" ukoliko u predstojećem periodu ispadne iz top 10 na ATP listi najboljih tenisera svijeta.

Naime, francuski brend i teniser potpisali su sponzorski ugovor prije samo dva mjeseca, a Đoković već sad planira da se ne pojavljuje na terenu do kraja sezone jer je teško povrijedio lakat na Wimbledonu, prenosi Informer.

"Krokodil" i Đoković dogovorili su saradnju na pet godina za ukupno 75 miliona dolara. Međutim, zbog eventualne pauze Novak bi mogao da ostane bez većine tog bogatstva ili čak cijelog ugovora.

Novaku u slučaju dužeg odmora prijeti ispadanje iz top 10, od čega se "Lacoste" sigurno zaštitio, kako velike kompanije inače rade.

- Pauza do kraja godina značila bi ujedno da Novak ispada iz top 10, a to bi onda sigurno uticalo na njegov ugovor. Kad se takvi ugovori sastavljaju, sponzor debelo vodi računa šta potpisuje sa sportistom. Novac koji je Novak dobio vezan je za njegov rang, broj turnira koje odigra godišnje... Svako odstupanje od toga može da dovede do znatnog smanjenja para koje se odvajaju za Đokovića, a i do raskida ugovora.

Sponzor je spreman da pravi ustupke prema svom zaštitnom licu, ali ne dovijeka, jer mu je važno da njegov ambasador što više bude na sportskom igralištu.

- Kad Novak ispadne iz elite, sigurno će dobijati manje novca nego što je bilo dogovoreno na početku sa "Lacostom". Ukoliko se ne vrati u vrh u dogledno vrijeme, također je moguć kraj saradnje. Brend može da čeka sportistu od šest mjeseci do godinu dana za povratak na teren ili u vrh, zavisi od dogovora, piše Informer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.