GODIŠNJICA POGIBIJE

Mirza Salčin, sin ratnog heroja Ramiza Salčina, za "Avaz": Ponosan sam na ono što je moj otac uradio, ali nismo zadovoljni odnosom države

Teško je, kao i svake godine na godišnjicu njegove pogibije, rekao je Mirza Salčin

Ramiz Salčin i njegov sin Mirza. Arhiv

Piše: L. Memčić

22.8.2021

Prošlo je 29. godina od pogibije Ramiza Salčina, heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Bio je prvi komandant Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad.



Umro sa puškom u ruci

Ramiz Salčin sa Alijom Izetbegovićem. ARHIV

Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjima. Njegovo ime u Sarajevu nose sportska dvorana, ulica i trg. Živio je s puškom u ruci, a tako je i umro. Učestvovao je u svim važnijim odbrambenim akcijama s početka agresije, uključujući prve i presudne bitke za odbranu opkoljenog Sarajeva, od Žuči, Mojmila i Dobrinje, do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je i poginuo 22. avgusta 1992. od snajperskog hica ispaljenog iz pravca Nedžarića.

Dan prije pogibije Ramiz je u Saraj-Polju, na mjestu gdje poginuo, razgovarao s TV ekipom, a snimak je prikazan na televiziji nakon njegove smrti.

- Nedžarići su bili takvo naselje iz kojeg je najviše zla nanijeto ovom gradu, pogotovo Dobrinji, Aerodromskom Naselju, Alipašinom Polju, Olimpijskom naselju. To je jedna bastilja tako utvrđena da ima naoružanja i municije toliko da može stvarno razrušiti ovaj grad - rekao je tada Ramiz.

Imao 12 godina kada mu je otac poginuo

Mirza Salčin imao je 12 godina kada je poginuo njegov rahmetli otac Ramiz Salčin, dobitnik “Zlatnog ljiljana” i dobitnik Ordena zlatni grb sa mačevima, heroj odbrane Sarajeva.

- Teško je, kao i svake godine na godišnjicu njegove pogibije. Gledajući njegova djela i na ono što je uradio za grad i državu, smo ponosni. Poginuo je i živio kao heroj – rekao je Mirza za „Avaz“.

Porodica Ramiza Salčina nezadovoljna je odnosom države prema ovom istaknutom borcu. Smatraju da njegove zasluge na organizaciji otpora i odbrani od agresije nisu adekvatno vrednovane jer se Salčin ne nalazi ni na spisku organizatora otpora, a nije ni proglašen herojem oslobodilačkog rata.

- Posmatrajući odnos države spram porodice, ni u jednom segmentu nismo zadovoljni. Iz kojeg razloga je to tako, ne znam. Ne tražimo mi ništa osim onog što je otac zaslužio – rekao je Mirza Salčin.

Adnan Salčin, najmlađi Ramizov sin, ubijen je 2015. godine na Mojmilu, a ubice su još uvijek na slobodi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.