NARANDŽASTI METEOALARM

Video / U Mostaru kiša ne prestaje padati, bilo i grmljavine

I iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora (AVP JM) izdali su obavijest o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 16. do 21.januara

M. Smajkić

Meliha Smajkic

16.1.2023

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) zbog obilnih padavina izdao je narandžasto upozorenje. U Mostaru kiša pada bez prestanka, a u poslijepodnevnim satima su zabilježeni i jaki pljuskovi s grmljavinom.

I iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora (AVP JM) izdali su obavijest o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 16. do 21.januara.

Porast vodostaja

Kako su naveli, uslijed obilnijih padalina koje se očekuju u navedenom periodu, na većini hidroloških stanica na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja, posebno na djelu poplavnog područja Tihaljina-Mlade-Trebižat te srednje i donje Neretve sa pritocima.

-Obavijest o prognozi mogućih povećanja vodostaja, te pojavi mogućih bujičnih tokova obuhvaća općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Posušje, Ljubuški, Široki Brijeg.

Pratiti situaciju

Iz Agencije savjetuju nadležnim institucijama da prate situaciju i postupaju u skladu sa ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana odbrane od poplava, a službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju dodatni oprez.

-Nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte na opasnost prilaska obalama uslijed mogućih povećanja dubina i brzine tečenja vode u rijekama, te pravovremeno dati obavijest sa uputstvima i smjernicama za ponašanje kako bi stanovništvo bilo u mogućnosti provesti mjere u cilju smanjenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja voda-naveli su iz Agencije.

Poseban oprez se preporučuje vozačima da brzinu prilagode uvjetima na cesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.