OGLASIO SE NA PLATFORMI X

Ambasador Marfi povodom 40. godišnjice ZOI: Danas slavimo i BiH

Zato sam ja jako ponosan što sve to mogu proslaviti sa građanima BiH, rekao je Marfi

Majkl Marfi. Avaz

H. J. I.

8.2.2024

Davne 1984. godine, prije tačno 40 godina, paljenje olimpijskog plamena u Sarajevu, na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ (Koševo), na ceremoniji otvaranja 14. zimskih olimpijskih igara, pratilo je 60.000 ljudi, a više miliona širom svijeta. 

Povodom 40. godišnjice ZOI, oglasio se ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) na platformi X. 

Nezaboravan događaj

- Osmog februara 1984. godine Sarajevo je s ponosom otvorilo Zimske olipijske igre, što je bio nezaboravan događaj za Bosnu i Hercegovinu. Danas, na obilježavanju četrdesete godišnjice otvaranja Sarajevske olimpijade, ne slavimo samo jedan od najbitnijih sportskih događaja na svijetu, također slavimo BiH. Zato sam ja jako ponosan što sve to mogu proslaviti sa građanima BiH. Zimska olimpijada 1984. godine bila je uzbudljiv spektakl ispunjen prijateljskim nadmetanjima i sportskim duhom koji je okupio predstavnike iz zemalja širom svijeta u podnožju očaravajućih planina BiH. Igre su također bile izvor ponosa za organizatore koji su ispunili očekivanja i podijelili ovu prekrasnu zemlju i njeno gostoprimstvo sa cijelim svijetom. Također su bili inspiracija sportistima iz drugih zemalja, uključujući i one iz Sjedinjenih Država koji su osvojili osam medalja u Sarajevu te godine. Američki sportisti pokazali su svoje vještine na Jahorini i Bjelašnici gdje su osvajali medalje u uzbudljivim takmičenjima u alpskom skijanju. 

Posebno mjesto u srcima

Bil Džonson (Bill Johnson) ispisao je historiju osvojivši prvu zlatnu medalju za SAD u spustu i prvu medalju ikada za SAD u alpskom skijanju, dok je pobjeda Debi Armstrong (Debbie) u veleslalomu bila vrhunac njene karijere kao prve Amerikanke koja je osvojila zlatnu medalju u skijanju nakon što je to uradila Andrea Med-Lorens (Mead-Lawrence) 1952. godine. Istovremeno je u Zetri američka reprezentacija briljirala u umjetničkom klizanju kada je Skot Hamilton (Scott) osvojio zlato za SAD. Četrnaeste zimske olimpijske igre imale su posebno mjesto u srcima ljudi u BiH. I dalje je to tako jer su igre cijelom svijetu pokazale jedinstven multietnički karakter i kulturu zemlje, kao i talenat i genijalnost njenih ljudi. Na ovim lokacijama Amerikanci su pobjeđivali što je postalo dijelom nezaboravnih sjećanja u historiji olimpizma. Obilježavajući 40. godišnjicu odajemo priznanje trajnom naslijeđu Zimske olimpijade 1984., kada je sport nadilazio granice i kada su srca sportista bila ujedinjena u potrazi za izvrsnošću - poručio je ambasador Marfi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.