KANTONALNI SUD SARAJEVO

Održano ročište u predmetu "Behada Gradaščević i ostali": Sekretarica tvrdila da je sve po zakonu

Tokom unakrsnog ispitivanja Ramić je opisivala tok sjednica Nadzornog odbora

Kantonalni sud Sarajevo. Avaz

11.3.2024

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u predmetu "Behada Gradaščević i ostali" koji se vodi protiv optuženih Behade Gradaščević, Alena Gradaščevića, Kenana Taslamana, Almira Mulića, Ene Taslaman i firme UNIS-udružena metalna industrija Sarajevo.

Prije početka ročišta, odbijen je zahtjev za izuzeće sudskog vijeća. Predsjedavajuća je Jasmina Sazdovski.

Na današnjem ročištu svjedočila je Nejra Ramić koja je obnašala funkciju sekretara društva UNIS, dok se drugi svjedok nije pojavio zbog zdravstvenih razloga.

Sekretar društva

Ramić je 2010. godine došla na poziciju pomoćnika direktora „Unis FAGAS“ na čijem čelu je bio Sead Gradaščević. Ramić je istakla da je 1. aprila 2016. godine prihvatila ponudu Alena Gradaščevića i postaje sekretar društva.

Kao sekretarica, Ramić je pripremala materijal za sjednice, vodila knjige dioničara, zapisnik rada društva...

Tokom unakrsnog ispitivanja Ramić je opisivala tok sjednica Nadzornog odbora, a više puta je istakla kako nije bilo primjedbi na zapisnik, te kako nije dobila nijedan nezakoniti zahtjev od Behade Gradaščević.

Zloupotreba položaja

Također je istakla da nije uočila ništa nezakonito, te da nije bila pravni savjetnik.

Naredno ročište je zakazano za 25. mart u 12 sati, a za svjedoke su pozvani Erdal Selmanović i Nemanja Jevtić.

Podsjećamo, Behada Gradaščević, Alen Gradaščević i Kenan Taslaman optuženi su zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok su Almir Mulić, Ena Taslaman i firma Unis-udružena metalna industrija Sarajevo optuženi zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prema navodima iz optužnice, Behada Gradaščević, Alen Gradaščević i Kenan Taslaman terete se da su se tokom 2016. godine kao odgovorne osobe u firmama "IKT" i UNIS Sarajevo, udružili zbog nezakonite kupovine dionica UNIS-a, tako što su posredstvom firme "IKT" podigli višemilionski kredit koji u tom trenutku nije bilo moguće otplaćivati pod ugovorenim uvjetima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.