ŠARENOLIKO GLASANJE

Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Cvijanović je predložila da se ne podrži Kosovo. Denis Bećirović je glasao protiv, suzdržan je bio Željko Komšić, a "za" je bila Cvijanović

Održana vanredna sjednica. Predsjedništvo BiH

E. Ć.

23.4.2024

Vanredna sjednica Predsjedništva BiH održana je danas na zahtjev Željke Cvijanović s jednom tačkom dnevnog reda, a to je stav Predsjedništva BiH u vezi s apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeću Evrope.

Cvijanović je predložila da se ne podrži Kosovo. Denis Bećirović je glasao protiv, suzdržan je bio Željko Komšić, a "za" je bila Cvijanović.

Nakon sjednice Predsjedništva BiH, Cvijanović je organizovala konferenciju za medije, na kojoj je istaknula da joj je cilj bio da Predsjedništvo BiH se oglasi oko ovog važnog pitanja.

- Smatram da treba biti negativan glas na Vijeću Evrope, to znači glasati "ne". Bilo je na diskusiji različitih stvari. Činjenica je da ukoliko želimo konzistentno da nastupamo na međunarodnom planu, onda moramo da poštujemo stavove naših institucija, to nije stav pojedinačnog opredjeljenje ambasadora, volonterizam ili krajnje nepoštovanje države - rekla je Cvijanović i dodala:

- Ovo je samo jedno od pitanja kojima se bavimo, a čitav je slijed događaja, koji pokazuju nedosljednosti, i gdje ambasadori ne poštuje Predsjedništvo, tu spada i Ministarstvo vanjskih poslova koje daje instrukcije često ambasadorima bez da je pitalo Predsjedništvo, ili bez da je uvažilo različita mišljenja nas tri člana Predsjedništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.