PROBLEMI NA JUGU

Zbog višegodišnjih sudskih sporova: Odmarališta u Neumu 30 godina bez obnove

Dogovorili smo da se objekti zatvore i da se postave reklamna platna ili bilbordi, kaže Jurković

Odmaralište Grada Tuzle: Nepoznata sudbina. Avaz

Meliha Smajkic

25.4.2024

Gotovo tri decenije brojni devastirani objekti u našem jedinom gradu na moru Neumu nisu obnovljeni. 

Na putu da riješe taj dugogodišnji problem neumskim vlastima stoje brojni neriješeni imovinskopravni odnosi i sudski sporovi.

Sami centar

Zbog činjenice da je riječ o objektima, a mahom su to radnička odmarališta, koji se, uglavnom, nalaze u samom centru obalnog pojasa i najatraktivnijem dijelu Neuma, prošle godine je Općinsko vijeće donijelo odluku kojom se vlasnicima nalaže da ih uklone, odnosno da pristupe njihovoj rekonstrukciji ili sanaciji, ali pomaka dalje od papira nije bilo.

Neumski načelnik Dragan Jurković nam pojašnjava kako se u vezi s pojedinim devastiranim objektima i dalje vode sudski postupci.

Jurković: Vlasnici će odlučiti. Facebook

- Za sada smo donijeli odluku da će samo jedan takav objekt biti uklonjen, a radi se o bivšem objektu "Razvitka“ koji je u vlasništvu Općine Neum i taj postupak bi trebao biti završen do početka sezone, vjerujem, već narednog mjeseca - kaže nam Jurković.

Određene intervencije

Zbog činjenice da ti objekti značajno narušavaju sliku Neuma, kao turističkog mjesta, dogovoreno je, kaže nam Jurković, da se na njima izvrše određene intervencije.

- Plan je, prije svega, da se do početka sezone zatvore, kako bi se, zbog sigurnosti, onemogućio ulazak u njih, a potom da se postave svojevrsna reklamna zaštitna platna ili bilbordi, kako bi, makar, na taj način uljepšali taj dio grada - iznosi nam Jurković.

Sedam objekata

Neumske vlasti detektirale su sedam spornih objekata, a među njima je najrazrušeniji onaj u vlasništvu "Šuma Herceg-Bosne“. Riječ je o preduzeću koje je u stečaju, a zbog sudskih postupaka skoro rješenje za taj objekt se ne nazire.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.