UBIJENO 1.601 DIJETE

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva: Ovaj dan nas opominje da čuvamo istinu na odgovarajući način

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva - Avaz
Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+37

7.5.2024

Na trgu kod Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine brojne delegacije položile su cvijeće na spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva.

Veliki broj prisutnih građana zajedno s delegacijama minutom šutnje i učenjem Fatihe odali su počast ubijenoj djeci Sarajeva.

Među prisutnima bili su: premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, ministrica za obrazovanje Naida Hota-Muminović, član Predjesništva BiH Željko Komšić, Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995 i brojni drugi.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995 Fikret Grabovica obratio se danas prisutnima na obilježavanju sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Grabovica je istakao kako je u opsadi Sarajeva ubijeno 1.601 dijete.

- Ovo ovdje spomen-obilježje, simbol stradanja ove djece i ovaj događaj opominje i obavezuje i potvrđuje da je 1992. godine izvršena agresija na BiH i da je ovaj grad 1425 dana bio u opsadi kada su zločinci sa okolnih brda na jedan brutalan način ubijali građane Sarajeva. U tom periodu ubili 11.541 - naših sugrađana.

Grabovica je poručio da se ovaj događaj ne smije zaboravit, a prisutne je pozvao da minutom šutnje i učenjem Fatihe odaju počast stradloj djeci Sarajeva.

Rekao je je da su djeca ubijana "na brutalan način, sistematski, s namjerom i u različitim prilikama."

- Ubijana su u potrazi za vodom, za hranom, na spavanju, u kućnom ambijentu, u školi, a rekao bih, u najvećem broju slučajeva tokom njihovog duženja i igre, kada bi bilo prividno neko primirje, oni bi izlazili da se na trenutke druže i opuštaju. Međutim, zločinci bi koristili te prilike i ubijali ih u grupama - rekao je Grabovica, istakavši da je posebna priča ubijanje djece iz snajpera.

Poručio je da agresija na Bosnu i Hercegovinu nakon završetka oružanih sukoba nije stala, već je nastavljena drugim sredstvima i da još uvijek traje.

- Ovo Spomen-obilježje nas opominje, da budemo oprezni, da čuvamo istinu na odgovarajući način, da je promoviramo. Evo, jedan od načina je također i ovaj. Posebno želim mladima da kažem da je vrlo važno da oni znaju tu istinu, jer oni drugi koji su spremni počiniti ponovo zlo, oni kreiraju neku svoju istinu - naglasio je Grabovica i pozvao institucije da rade više na promoviranju istine.

Na kraju je poručio da Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. obavezuje starije da mladim i budućim generacijama stvaraju bolje i ljepše okolnosti, za njihov sigurni i ljepši život.

- Vam draga djeco želim da kažem da budete dobri učenici, da se obrazujete na što većem nivou, jer obrazovanje i znanje može biti i trebalo bi biti vaše najjače oruđe, da budete dobri drugovi, da širite ljubav, jer i ljubav je osnova da činite sebi i svima vama bolju budućnost. Želim da vam kažem da volite ovaj grad, državu, jer ljubav je vrlo važna za život, za bolji život - rekao je Grabovica.

Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, a okončana je 29. februara 1996. godine. Trajala je 1.425 dana. Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.