VELIKI EKONOMSKI UTJECAJ

Nova Forbes lista 30 ispod 30 iz Evrope: Dvoje ih je s prostora bivše Jugoslavije

U Evropi 2024. godine, jedna stvar je jasna: uticaj i moć mladih nikada nisu bili veći

Nekoliko izabranih s liste 30 ispod 30. Levon Biss / Forbes

D. R.

10.4.2024

Milijarde iz finansiranja, stotine miliona pratilaca na društvenim mrežama i naporni radni dani. Forbes je objavio ovogodišnju listu “30 ispod 30” za Evropu i donosi što je sve potrebno da postanete jedan od 300 mladih evropskih lidera.

U Evropi 2024. godine, jedna stvar je jasna: uticaj i moć mladih nikada nisu bili veći. Uzmimo na primjer predstojeće promjene u zakonima o pravu glasa. Na ovogodišnjim evropskim izborima glasanje 16-godišnjacima će dopustiti Belgija, Njemačka, Malta i Austrija, dok će Grčka starosnu granicu spustiti na 17 godina. Sve te zemlje na taj način su pokazale da prepoznaju rast političke i društvene važnosti evropske mladeži. Ove godine je na listi i dvoje mladih osoba iz exYu država: Teja Potočnik, glavna izvršna direktorica kompanije Nanomation iz Slovenije u kategoriji proizvodnja i industrija, te Din Biševac iz Bosne i Hercegovine – u kategoriji tehnologija.

Evropska zajednica mlađih od 30 ima i veliki ekonomski utjecaj. Na ovogodišnjoj Forbesovoj listi nalazi se 300 osnivača i preduzetnika koji su prikupili ukupno preko milijardu dolara za kompanije koje ponovo oživljavaju iscrpljenu industriju prevoza teretnih vozila, ulaze u borbu protiv klimatskih promjena i redefinišu socijalno staranje za starije, a to su samo neke od inicijativa.

Paolina Russo i Lucile Guilmard, Mara Schmiedt, Hendrik Kramer, Arnaud Delubac. Levon Biss / Forbes

Finalni popis

Kako bi sastavili ovogodišnju listu, novinari i urednici Forbesa pročešljali su hiljade onlajn prijava, a kontaktirali su i izvore i industrije, ali i pojedince ranije uvrštene na ovaj popis, kako bi dobili preporuke. Kandidate su analizirali Forbesovi zaposleni i panel nezavisnih stručnih sudija (uključujući milijardera i vlasnika Diesela Renza Rossa, glumicu Simonu Tabasco i zlatnog olimpijca Moa Faraha) prema nekoliko faktora, uključujući finansiranje, prihode, društveni uticaj, skalu, inventivnost i potencijal. Svi na finalnom popisu do 9. aprila nisu smjeli navršiti 30 godina.

Na ovogodišnjem popisu ima mnogo svijetlih tačaka i ohrabrujućih trendova, no – jednako kao i prošle godine – udio kapitala koji su prikupile žene u Evropi ostao je nizak. Prošle godine, osnivačice su prikupile samo tri posto svih iznosa uloženih 2023. godine, pokazala je nedavna studija kompanije Atomico.

Fabiola Munguia iz Njemačke ima 29 godina, a upravo ona bori se protiv ovog trenda. Imigrantica iz El Salvadora, Munguia je jedna od osnivačica Secfixa, startapa koji pomaže malim biznisima poslovati u skladu sa zakonima o sajber bezbjednosti. Kompanija je osnovana 2021. godine, a Munguia je prikupila 4,2 miliona dolara od investicione grane Commerzbanka i Octopus Venturesa i tako se našla na Forbesovoj listi za tehnologiju.

Mara Schmiedt iz Portugala takođe je 29-godišnjakinja, a ona je prikupila 18 miliona dolara za svoj kripto startap Alluvial, koji radi s klijentima poput Coinbasea i drugih platformi za ulaganje ethereuma u ime korisnika. Zabrinjava li ovu pripadnicu popisa za finansije nestabilnost kripto svijeta? Schmiedt kaže kako je na nestabilnost navikla. “Mislim da je jedna od posljedica rada u ovoj sferi to da postanete poprilično otporni, a prirodno i gravitirate dugoročnom fokusu koji osigurava da se možete fokusirati na misiju čak i usred silne buke oko vas,” kaže ona.

Druge žene bave se kreativnijim poduhvatima. PinkPantheress je uvrštena na popis za zabavu. Ona je svoj prvi album Heaven Knows objavila u novembru nakon rasprodane turneje po Evropi i SAD-u, kao i saradnje s Ice Spiceom na hitu Boy’s A Liar Pt.2.

Britanska zvijezda društvenih mreža Madeline Argy uvrštena je na popis za medije i marketing. Ova 23-godišnjakinja nagomilala je čak 7,5 miliona pratilaca na društvenim mrežama, a sada svoj uticaj širi putem podcasta Pretty Lonesome kojeg je pokrenula u oktobru 2023. godine u saradnji s Alexom Cooperom (ranije uvrštenim na popis 30 ispod 30) i njegovom platformom The Unwell Network. Forbes procjenjuje kako je Argy prošle godine zaradila oko milion dolara zahvaljujući ugovorima s Googleom, Spotifyjem i Coachom.

Proizvodnja i industrija

Iako su društveni mediji mnogo doprinijeli njenoj slavi, Argy kaže kako pokušava ne razmišljati o tome previše: spontane misli i životna iskustva na platformi uvijek najbolje prolaze.

“Bio je period kada sam bila pod užasnim stresom oko objavljivanja sadržaja da sam prestala izlaziti i živjeti,” kaže ona. “Ideje mi dolaze kada sam ih spremna doživjeti.”

Teja Potočnik se našla među 30 odabranih u kategoriji Proizvodnja i industrija. Stručno se usavršavala na britanskom Univerzitetu Kembridž i njena ekspertiza je nanomation – automatizacija proizvodnje poluprovodnika baziranih na nanomaterijalima, čime omogućava njihovu upotrebu na industrijskim nivoima.

Kako se navodi u njenom opisu, nanomaterijali su poslužili kao osnova za mnoge tehnološke proboje u posljednjoj deceniji, ali pronalaženje nanomaterijala na uzorcima i izrada kola oko njih zahtijeva mnogo ručnog rada i vremena. Teja Potočnik je automatizovala ovaj proces tokom svoje doktorske disertacije na Kembridžu, razvijajući patentirani sistem koji je mnogo jeftiniji i brži od konvencionalne nanofabrikacije poluprovodnika.

Završila je osnovne studije iz nauke materijala i inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru, i trenutno radi na izradi uređaja koristeći nano žice, grafen i TMD materijale. Tokom svog doktorata, Teja je koosnovala startap kompaniju Nanomation.

Din Biševac je odabran u kategoriji Tehnologije. Rođen je u Bosni i Hercegovini, ali živi u Njemačkoj. Kako se navodi u njegovom opisu, prvobitno je postao dio njemačkog portala za iznajmljivanje Buena kao dizajner proizvoda 2019. godine.

Za malo više od dvije godine, preuzeo je ulogu izvršnog direktora od suosnivača i vodio promjenu imidža i preokret berlinske kompanije koja je prešla sa iznajmljivanja svojih sopstvenih objekata na razvoj softvera koji pomaže vlasnicima da pronađu zakupce, organizuju obilaske i potpišu ugovore. Buena sada upravlja sa više od 11.000 stanova i prikupila je 13,7 miliona dolara od investitora poput EQT i Capnamic Ventures.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.