BRITANSKA VLADARICA

Konvoj sa lijesom kraljice Elizabete II krenuo iz Balmorala ka Edinburgu

Posljednje kraljičino putovanje trajat će šest sati, a u drugom automobilu prati je njena jedina kćerka princeza An

E. Ć. / Anadolija

11.9.2022

Kraljica je preminula u dvorcu Balmoral u Škotskoj - Avaz
Dnevni avaz
Kraljica je preminula u dvorcu Balmoral u Škotskoj - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak u Škotskoj u dobi od 96 godina, a danas je krenula na svoje posljednjih putovanja iz dvorca Balmoral u kojem je preminula, javlja Anadolu Agency (AA).

Kraljičin lijes bit će prevezen cestom do palače Holirudhaus u Edinburgu. Posljednje kraljičino putovanje trajat će šest sati, a u drugom automobilu prati je njena jedina kćerka princeza An (Anne).


Putovanje od 280 kilometara

Iako se radi udaljenosti od 280 kilometara, putovanje će potrajati oko šest sati jer se vozilo s njezinim lijesom kreće sporo kako bi se ljudima pored ceste omogućilo da joj odaju počast i oproste se od najdugovječnije vladarice koja je 70 godina bila na britanskom tronu.

- Lijes NjenogVisočanstva napustio je Balmoral. Uz pratnju princeze An i Sir Tima Lorensa (Laurence), pogrebna kola putovat će do palače Holirudhaus. Vijenac koji je na lijesu sastoji se od biljki Dhalias, Phlox, slatkog graška, bijelog vrijesa i bora s imanja Balmoral - saopćila je kraljevska porodica na službenom Facebook profilu.

Nakon što lijes stigne u Edinburg, bit će smješten u palaču Holirudhaus, službenu rezidenciju britanskog monarha u glavnom gradu Škotske. Već sutra kraljičin lijes bit će premješten u katedralu St. Giles', u pratnji novog britanskog kralja Čarlsa III i članova kraljevske porodice.


Građani će se moći oprostiti od kraljice

Vrata katedrale u Edinburgu trebala bi na jedan dan biti otvorena za javnost te će posjetitelji i građani moći proći pokraj njega i oprostiti se.

Kraljičino posljednje putovanje na kraju će završiti u kapelici Svetog Jurja u dvorcu Vindsor, gdje će biti pokopana uz svog supruga princa Filipa (Philip9, uz svog oca kralja Džordža VI (George), kraljicu majku, i kraljičinu sestru princezu Margaret.

Inače, jučer je kraljičin najstariji sin Čarls i službeno proglašen kraljem, a sahrana kraljice Elizabete II najavljena je za 19. septembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.