ZBOG STRAHA

Američka vojska vrši inspekciju oružja u Ukrajini

Ali administracija nije bila voljna da detaljno opisuje svoj rad na tom frontu zbog zabrinutosti za stanje sukoba i straha da bi potencijalne krijumčare moglo da dojavi o potencijalnim tehnikama utaj

Automobili prolaze Trgom nezavisnosti u sumrak u Kijevu, Ukrajina. AP / Andrew Kravchenko

A. O.

2.11.2022

Mali broj američkih vojnih snaga unutar Ukrajine nedavno je počeo da vrši inspekcije na licu mjesta kako bi osigurao da ukrajinske trupe pravilno obračunavaju oružje koje je dobilo od Zapada, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane novinarima Pentagona u ponedjeljak.

Zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti kako bi pružio vojnu informaciju, nije želio reći gdje se inspekcije odvijaju niti koliko su blizu bojišnice američke trupe. Zvaničnik je rekao da američko osoblje ne može vršiti inspekcije "blizu linija fronta", ali je rekao da idu tamo gdje to sigurnosni uvjeti dozvoljavaju.


Napori su dio šire kampanje

Zvaničnik je rekao da je bilo nekoliko inspekcija, a obavljaju ih američki vojni ataše i tim Ureda za odbrambenu saradnju SAD koji se nalazi u Kijevu. Do sada su, rekao je zvaničnik, ukrajinski zvaničnici bili transparentni u vezi sa distribucijom oružja i podržavaju inspekcije, piše AP.

Napori su dio šire kampanje SAD-a, koju je prošle sedmice najavio State Department, s ciljem da se osigura da oružje koje se isporučuje Ukrajini ne završi u rukama ruskih vojnika, njihovih opunomoćenika ili drugih ekstremističkih grupa.

Ranije ove godine, SAD su saopštile da se mali broj američkih vojnih trupa vratio u ambasadu u Kijevu da obavlja bezbednosne i druge zadatke. Američki predsjednik Joe Biden odbacio je bilo kakvu borbenu ulogu američkih snaga unutar Ukrajine.

Američki zvaničnici su se suočavali s upornim pitanjima nekih članova Kongresa o tome kako administracija obračunava milijarde dolara u oružju koje je poslano Ukrajini u protekloj godini. 

Zaplijenjeno oružje

Ali administracija nije bila voljna da detaljno opisuje svoj rad na tom frontu zbog zabrinutosti za stanje sukoba i straha da bi potencijalne krijumčare moglo da dojavi o potencijalnim tehnikama utaje.

Plan Stejt Departmenta (State) uključuje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne inicijative za jačanje nadzora SAD-a i Ukrajine nad prenesenim oružjem, posebno naprednijim raketnim sistemima i protivvazdušnim uređajima, kao i za poboljšanje ukrajinske avijacije i sigurnosti na granicama u cilju borbe protiv zloupotrebe oružja i spriječiti moguću trgovinu oružjem.

Stejt Department je rekao da se čini da dosadašnja intenzivna potražnja Ukrajine za oružjem na bojnom polju ometa proliferaciju malog oružja, prijenosnih sistema protivvazdušne odbrane i protutenkovskog oružja kao što su Javelins na crnom tržištu. Rečeno je da je glavni problem zaplijenjeno oružje od strane ruskih snaga dok zauzimaju teren, i upozorilo se da ga Moskva može koristiti za razvoj protumjera ili izvođenje operacija pod lažnom zastavom.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.