RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izrael vrši udare na Gazu, dok SAD upozoravaju na moguću katastrofu

Palestinski Crveni polumjesec je u međuvremenu saopštio da je troje djece poginulo u napadu na Rafah

Pojas Gaze. Fena

FENA

9.2.2024

Izrael je u petak izveo nove udare na prenaseljeni pogranični grad Rafah na jugu Gaze, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište, a ključni izraelski saveznik Sjedinjene Države upozoravaju na prijeteću "katastrofu".

​Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je da je naredio trupama da se "pripreme za operaciju" u Rafahu, posljednjem velikom gradu u Pojasu Gaze u koji izraelske kopnene trupe tek treba da uđu.

Pojačani zračni napadi

Glasnogovornik State Departmenta rekao je u četvrtak da Sjedinjene Države nisu podržale izraelsku operaciju u Rafahu, a predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je kasnije rekao novinarima da smatra da je izraelsko vođenje rata protiv Hamasa "pretjerano".

Izraelska vojska pojačala je svoje zračne napade na Rafah u četvrtak, a svjedoci su izvijestili o više udara tokom noći.

Ministarstvo zdravlja teritorije kojom upravlja Hamas saopćilo je rano u petak da je više od 100 ljudi ubijeno tokom noći, uključujući najmanje osam u Rafahu.

Palestinski Crveni polumjesec je u međuvremenu saopštio da je troje djece poginulo u napadu na Rafah.

Humanitarna noćna mora

Šef UN-a Antonio Gutereš (Guterres) rekao je da su vijesti o predstojećem napadu na grad "alarmantne" i upozorio da će to "eksponencijalno povećati ono što je već humanitarna noćna mora".

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je da Vašington "još nije vidio nikakve dokaze o ozbiljnom planiranju" kopnene operacije na Rafah.

Napominjući da je Rafah također bila ključna ulazna tačka za humanitarnu pomoć, dodao je da takav napad "nije nešto što bismo podržali".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.