WASHINGTON

Policija Njujorka upala u zgradu "Univerziteta Columbia", uhapšeno više od 100 propalestinskih demonst

Demonstranti su rano u utorak ušli u Hamilton Hall, koji su preimenovali u "Hind's Hall"

Propalestinske demonstracije - Avaz
demonstracije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Anadolija

1.5.2024

Policija New Yorka upala u zgradu Univerziteta Columbia, uhapšeno više od 100 propalestinskih demonstranata

- Demonstranti su rano u utorak ušli u Hamilton Hall, koji su preimenovali u "Hind's Hall" u znak sjećanja na šestogodišnju djevojčicu Hind Rajab, koja je brutalno ubijena u Gazi te su poručili da neće napustiti zgradu dok se ne ispune njihovi zahtjevi


Policajci njujorške policije (NYPD) ušli su kasno u utorak u zgradu Univerziteta Columbia koju su zauzeli propalestinski demonstranti, a američki mediji prenose da je desetine ljudi privedeno, prenosi Anadolu.

Nastavljena akcija

Policija je u kultnu akademsku zgradu Hamilton Hall ušla preko prozora koristeći ljestve za pristup objektu.

Televizijski snimci koje je emitovao CNN prikazuju desetine policajaca kako ulaze u zgradu.

Na snimcima se vidi najmanje jedan policijski autobus s pritvorenim demonstrantima kako napušta kampus univerziteta, a policijska akcija je nastavljena.

Zgrada je očišćena od demonstranata oko 23 sata po lokalnom vremenu, dva sata nakon početka operacije, a više od 100 osoba je privedeno, navode mediji.

Znak sjećanja

Demonstranti su rano u utorak ušli u Hamilton Hall, koji su preimenovali u "Hind's Hall" u znak sjećanja na šestogodišnju djevojčicu Hind Rajab, koja je brutalno ubijena u Gazi te su poručili da neće napustiti zgradu dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Oni i druga grupa koja je postavila kamp na travnjaku kampusa traže da se Univerzitet Columbia ogradi od izraelskih kompanija i osudi izraelski rat u Pojasu Gaze. Predsjednica univerziteta Minouche Shafik izjavila je da to neće učiniti.

Univerzitet Columbia je od aprila žarište studentskih protesta koji su se proširili na desetine univerziteta i koledža širom SAD-a, izražavajući protivljenje izraelskom ratu u Gazi.

Zvaničnici Univerziteta Columbia ranije u utorak zaprijetili su akademskim izbacivanjem studenata koji su zauzeli Hamilton Hall. Univerzitet je saopštio da je počeo da suspendira studente koji su se oglušili o rok za napuštanje protestnog kampa, nakon što su višednevni razgovori sa vođama protesta usmjereni na demontažu šatora propali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.