LIČNOST DANA

Pepe: Neuništivi kostolomac

Prgavi Portugalac upisao se u historiju Lige prvaka

Pepe: Defanzivna klinika. Facebook

23.2.2024

Jedan od najprgavijih igrača u historiji evropskog i svjetskog fudbala sigurno je stoper Porta Pepe. Portugalski defanzivac, nekoliko dana pred svoj 41. rođendan, još jednom je pokazao zašto toliko dugo traje uprkos svim svojim manama.

U utakmici osmine finala Lige prvaka protiv favoriziranog Arsenala uspostavio je defanzivnu kliniku pred golom. To je išlo toliko daleko da su frustrirani protivnici šutirali grumene zemlje od bijesa.

Pepe je majstor provokacije. Uvijek spreman da se uvuče pod kožu, a veteranskom smirenošću opet da ne padne na iste fore koje je „prodao“ suparnicima nekoliko minuta ranije.

Najveća premija, bolja čak i od one novčane, bila je pobjeda na kultnom Dragau, a da nisu dopustili protivnicima da naprave makar jednu ozbiljnu priliku.

Također, Pepe se upisao u historiju kao najstariji igrač u polju koji je igrao utakmicu Lige prvaka. Portugalac je tako oborio rekord koji je postavio legendarni Rajan Gigs (Ryan Giggs) prije deset godina.

Mnogi su zaboravili na Pepea, koji je u prošlosti bio oličenje mesara u svijetu fudbala. Pogotovo dok je nastupao za madridski Real i dok je činio pakleni tandem sa Serhijom Ramosom (Sergio).

Ipak, on i u poznim igračkim godinama pruža nevjerovatne partije. Koliko će još, niko ne zna. Ono što je sigurno, dok bude igrao, bit će jedan od najboljih na toj poziciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.