KOMENTAR DANA

Otvorite konačno oči

I dok je situacija alarmantna, u Sarajevu puca ko stigne, Katica se bavi nabavkom helikoptera

Pucnjava u Sarajevu. N. Šaljić / Avaz

Miralem  Aščić

19.3.2024

Sigurnosna situacija u Sarajevu nikad nije bila gora. Najbolje to pokazuje nova pucnjava koja se desila preksinoć u Starom Gradu, treća u posljednjih deset dana.

Od 8. do 18. marta u Sarajevu su upucane dvije osobe. Preksinoć maloljetnik, prije deset dana djevojka, i to usred bijela dana. Prije pet dana Emir Kundo, na kojeg je pucao “poznanik”, nije povrijeđen samo pukom srećom budući da je napadač ispalio sedam metaka na Kovačima, svega nekoliko minuta poslije džuma-namaza.

O januaru da ne govorimo. Pljačke, ubistvo malog Farisa Pendeka, paljevina vozila... U Sarajevu je vrag već odavno odnio šalu.

Za to vrijeme vlast u Kantonu Sarajevo i ministar MUP-a KS Admir Katica uvjeravaju nas da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. Katica se vodi onom “vjerujte meni, a ne svojim očima”.

I tako mjesecima. Komesar Fatmir Hajdarević, zvani “duh” jer niko u gradu ne zna ni da je živ, nakon opravdanih prozivki, ukazao se, održao press, fotografirao se više puta s Katicom i opet nestao.

I dok je situacija alarmantna, opozicija s pravom traži sjednicu Skupštine o sigurnosnoj situaciji, Katica se bavi nabavkom helikoptera koji će građane koštati skoro 40 miliona maraka, neće toliko, tvrdi on, jedino ako ne plate PDV?!

Katici je važniji helikopter zvani “sivi soko” od opreme policije koja hoda gola i bosa, u starim uniformama, gledajući kako im politika nepodobnih odlučuje o glavi.

I u Kantonu Sarajevo, da se razumijemo, postoje odlični policajci, ali vode ih loši šefovi. I laiku je jasno da je situacija u Sarajevu zabrinjavajuća, samo je ne vidi Facebook ministar Katica, koji je postao poznat po izjavi da policija u Sarajevu ima novi taktičko-metodološki pristup.

Dok se Katica slika i mijenja profilne slike na društvenim mrežama, Hajdarević se bavi premještajima, u Sarajevu puca ko stigne i na koga stigne.

Vrijeme je da se Katica i Elvedin Okerić, predsjednik Skupštine KS, malo dohavizaju i uvide da je davno došlo 5 do 12 umjesto što guraju glavu u pijesak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.