KOMENTAR DANA

Dva velika kiksa: Polako, Dino, polako

Možda bi mu, umjesto sportskog skakanja na svaku loptu, pametnije bilo da se počne ponašati malo i kao diplomata

Elmedin Konaković. Fena

Danijal Hadzovic

25.4.2024

Elmedin Konaković svoj posao ministra obavlja uglavnom dobro. Iako su se mnogi pribojavali da bi zbog nedostatka diplomatskog iskustva mogao biti pogrešan izbor za ovu funkciju, Konaković je u kratkom vremenu uspio doći za stolove nekih od vodećih svjetskih lidera, BiH snažno okrenuti prema Zapadu nakon godina Biserinog lutanja po Maldivima i Istoku pod šamijom te pokrenuti značajan diplomatski zamah. Šarm, visina, izgled i govornički dar mu u tim aktivnostima zasigurno nisu odmogli.

No, ma koliko na međunarodnom planu da postiže poene, igra u odbrani, posebno na domaćem terenu, uglavnom mu je loša. Očito u strahu da zbog bavljenja vanjskim poslovima ne izgubi kontrolu nad unutrašnjim procesima, Konaković ne prestaje miješati nos u stvari koje mu ne samo da ne dolikuju nego mu često nanose i štetu, a nerijetko prelazi i granicu onoga što bi trebalo biti dopustivo za državnog ministra.

Tako je u svega tri sedmice Konaković uspio napraviti dva teška kiksa. Najprije je, kopirajući zakazani Dodikov i Vučićev svesrpski sabor, pokušao organizirati nešto što je trebao biti svebošnjački sabor. Iako nije jasno zbog čega bi ministar vanjskih poslova BiH, čija je stranka tek peta po snazi u FBiH, bio adekvatna osoba za organizaciju ovakvog etničkog i samog po sebi problematičnog skupa, da stvar bude gora, sve je završeno potpunim fijaskom - na „sabor“, tj. šetnju po Baščaršiji, okupilo se tek nekoliko bošnjačkih političara iz BiH i regiona, od kojih su najveću pažnju privukli otac i sinovi Isak.

Ni hapšenje Konakovićevog kuma Gordana Memije, zbog sumnji da je povezan s međunarodnim narkokartelom „Tito i Dino“, nije prošlo bez reakcije ministra, za koju je teško reći da li je gluplja ili skandaloznija. Naime, Konaković je uputio svojevrsnu prijetnju da se „neće dobro provesti“ svi oni koji „pakuju“.

Skandalozno je jer Konaković u startu cijeli slučaj, povezan s istragama o međunarodnom „Sky kriminalu“ koji vode FBI i Europol, proglasio „pakovanjem“, te s visoke pozicije vršio svojevrsni verbalni pritisak na pravosuđe.

Glupo, jer ovakvim agresivnim i nervoznim reakcijama samo daje za pravo onima koji ga u vezi s navedenim slučajevima nastoje kompromitirati.

Možda bi mu, umjesto sportskog skakanja na svaku loptu, pametnije bilo da se počne ponašati malo i kao diplomata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.