PRIŠTINA

Produžen pritvor trojici osumnjičenih za napad u Banjskoj na sjeveru Kosova

Tijekom oružanog incidenta u selu Banjska 24. septembra prošle godine u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije

Osnovni sud u Prištini. Kosovo Police

FENA

25.4.2024

Osnovni sud u Prištini produžio je za još dva mjeseca pritvor trojici osumnjičenih za oružani napad u selu Banjska 24. septembera prošle godine kada je ubijen kosovski policajac te trojica Srba.

Glasnogovornica ovog suda Mirlinda Gashi kazala je kako je na zahtjev Specijalnog tužiteljstva Kosova pritvor produžen za okrivljene VT, BS i DM, potvrđeno je za Reportere.net.

Tijekom oružanog incidenta

Tijekom oružanog incidenta u selu Banjska 24. septembra prošle godine u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije poginuo je jedan policajac i trojica pripadnika te skupne, više ih je uhićeno, a Kosovska policija je idućih dana zaplijenila veću količinu oružja, streljiva i vojne opreme.

Priština je optužila Beograd da stoji iza tog napada, što su najviši srbijanski dužnosnici, počev od predsjednika Aleksandra Vučića, kategorički nijekali.

Odgovornost za napad je, međutim, preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke.

Radoičić je nakon toga u Beogradu priveden, saslušan, a potom za manje od 48 sati pušten, uz zabranu napuštanja zemlje, ali nikakav kazneni postupak u Srbiji protiv njega nije pokrenut.

Šefica misije UNMIK-a Karoline Ziade (Caroline Ziadeh) u ponedjeljak je na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u Njujorku kazala kako je neophodno provesti temeljnu istragu činjenica u vezi s incidentom u selu Banjska na sjeveru Kosova.

Izvještaj UNMIK-a

Ziadeh je na sjednici tijekom koje je prezentirano polugodišnje izvještaj UNMIK-a o Kosovu konstatirala da su u 2023. napravljeni mnogi "koraci unazad u uspostavljanju povjerenja između etničkih zajednica" i sugerirala da treba smiriti zapaljivu retoriku u oba smjera.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Đelal Svečla u januaru je zatražio da tužilaštvo u Prištini pokrene proces podizanja optužnice za događaje u Banjskoj i objavi konačno izvješće jer je većina sudionika tog napada identificirana.

Tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a Vučić je obećao da će Beograd "obaviti posao" vezan uz istragu o oružanom sukobu u Banjskoj a ranije je u februaru kazao da će mjerodavni srbijanski organi podići optužnice za izazivanje opće opasnosti u Banjskoj.

Vučić smatra kako se optužnica može podići jedino za izazivanje opće opasnosti jer Srbija još drži da je Kosovo njezin teritorij iako je ta zemlja proglasila nezavisnost 2008. godine nakon ratnih sukoba i raspada SFRJ.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.