PRVI MAJ

Međunarodni praznika rada u regiji: U BiH i na Kosovu protesti, u Crnoj Gori i Srbiji bez većih okupljanja

Svijet danas obilježava Međunarodni praznik rada, dan posvećen borbi za radnička prava

Međunarodni praznika rada. Facebook

Anadolija

1.5.2024

Danas je Međunarodni praznik rada Prvi maj, a u zemljama regije i ove godine je obilježen različito, sa simboličnim i manjim protestnim okupljanjima i različitim manifestacijama, javlja Anadolija.

Prvomajski protestni marš u Sarajevu

Dok su mnogi prvomajske praznike iskoristili da negdje otputuju ili dan provedu u prirodi, sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) i Sindikat metalaca Federacije BiH organizovali su u Sarajevu prvomajski protestni marš kako bi ukazali na težak položaj radnika.

Protest je održan i u Banjaluci

Protest je održan i u Banjaluci, gdje su predstavnici 15 granskih sindikata u ime svojih kolega iznijeli zahtjeve, sa jasnim porukama Vladi bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Uniji poslodavaca Republike Srpske.

Srbija 

Vodeće sindikalne centrale u Srbiji danas umjesto uobičajenih prvomajskih radničkih protesta organizuju okupljanja na otvorenom kako bi razgovarali s građanima o pravima zaposlenih.

Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" najavio je skup na Trgu Slavija u Beogradu, pod sloganom "Za demokratski i radnički restart".

Hrvatska 

Širom Hrvatske Prvi maj se slavi na otvorenom, uz muzičke i zabavne programe i tradicionalnu podjelu graha.

Protestne šetnje i slične sindikalne akcije nisu najavljene, ali predstavnici sindikata poručuju da to ne znači da treba odustati od borbe za veća prava radnika.

Crna Gora

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) je umjesto tradicionalne šetnje danas na podgoričkom Trgu nezavisnosti organizovala manifestaciju "Dan otpora, ne odmora".

USSCG je saopštio da zaposleni Međunarodni praznik rada dočekuju u nedostojanstvenim uslovima, a da su glavni problemi i dalje rad na crno, neplaćeni prekovremeni sati, nesigurnost ugovora o radu.

Kosovo

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova (SBAShK) također je organizovao u srijedu protestnu šetnju povodom 1. maja. Protestu su se pridružili i predsjednici Nezavisnog sindikata privatnog sektora te Unije nezavisnih sindikata Kosova.

Svijet danas obilježava Međunarodni praznik rada, dan posvećen borbi za radnička prava, čiji su temelji položeni još u 19. vijeku.

Praznik podsjeća na 1. maj 1886., kada je više desetaka hiljada radnika u Chicagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uvjete rada i osmosatno radno vrijeme.

U Hrvatskoj se praznik rada počeo slaviti 1890. godine. U Srbiji je prvi put obilježen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. U BiH su prve demonstracije održane 1906. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata 1. maj počeo se slaviti u znaku borbe za očuvanje svjetskog mira.

U regiji je vremenom postao običaj da se tog dana izlazi na Prvomajski uranak, a onda izlazak u prirodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.