TESTIRANJE SPOSOBNOSTI

Zajednička vježba KFOR-a, EULEX i Kosovske policije "Zlatna sablja 2024”

Vježba će uključiti značajan broj osoblja, vozila i sredstava, koji rade širom zone vježbe, kao i u njenom okruženju i duž susjednih glavnih pravaca

Misija KFOR-a. Platforma X

Anadolija

6.5.2024

Misija KFOR-a, predvođena NATO-om, te EULEX i Kosovska policija, sprovest će se sutra, 7. maja, zajedničku vježbu u kampu Vrelo, pod nazivom "Zlatna sablja 2024“, prenosi Anadolja.

Kako je saopćeno iz KFOR-a, vježba je prilika da se testiraju sposobnosti da se primjene zajedničke procedure upravljanja krizama u različitim bezbjednosnim scenarijima.

Vježba će uključiti značajan broj osoblja, vozila i sredstava, koji rade širom zone vježbe, kao i u njenom okruženju i duž susjednih glavnih pravaca.

Komandant KFORa, general-major Ozkan Ulutaş izjavio je da ova zajednička vežba simbolizuje snažnu posvećenost miru i stabilnosti na Kosovu.

- Ujedinjujući naše snage i sposobnosti, pokazujemo našu spremnost da se suočimo sa izazovima i našu posvećenost očuvanju regionalne stabilnosti. Radujemo se uspešnom završetku ove vežbe i kontinuiranoj saradnji između svih uključenih - naveo je Ulutaş.

KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat Ujedinjenih nacija zasnovan na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine, da obezbjedi mirno i bezbjedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu, kao i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

KFOR je treći bezbjednosni odgovor, poslije Kosovske policije i Misije vladavine prava EU, EULEX, koji djeluju kao prvi i drugi bezbjednosni odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.