SARAJEVO

Početne cijene: Benzinac 36.000 KM, dizelaš 38.000 KM

Motori standardno dolaze s ručnim mjenjačem sa 6 stepeni prijenosa, dok se jače verzije, uz doplatu, mogu naručiti s automatikom s 8 „brzina“

A. Hadžagić

22.11.2018

Kompanija „Grand Automotive“ d.o.o. iz Sarajeva upriličila je prezentaciju 4. generacije Ford Focusa. Recimo da su dosadašnje tri generacije našle put do 16 miliona kupaca diljem svijeta, što je najbolja potvrda dobro zamišljene koncepcije.

Tek predstavljeni Focus obiluje sistemima za aktivnu i pasivnu sigurnost, ali i onima zaduženim za asistenciju vozaču. Između ostalog, možemo izdvojiti: adaptivni tempomat, potpuno samostalno parkiranje, samostalno kočenje u slučaju nužde i novu generaciju sistema za zadržavanje vozne trake.

Da bi se napravio nekakav vizuelni odmak od standardnih verzija, u ponudi su paketi „ST-Line“ i „Vignale“, a čuli smo da će kupci moći birati jednu od 13 boja karoserije i točkove između 16 i 18 cola.  

Na startu prodaje Focus se nudi s dva EcoBoost benzinca i tri EcoBlue dizelaša. Benzinci dolaze sa 1,0 i 1,5 litara radne zapremine u rasponu snage 85 – 182 KS.  

S promocije u Sarajevu: Dosadašnje tri generacije našle put do 16 miliona kupaca diljem svijeta

Prva dva dizelaša imaju 1,5 litara radnu zapreminu i snagu od 95 i 120 KS, dok je na vrhu ponude 2.0 EcoBlue sa 150 KS. Recimo da motori standardno dolaze s ručnim mjenjačem sa 6 stepeni prijenosa, dok se jače verzije, uz doplatu, mogu naručiti s automatikom sa 8 „brzina“.

Iako je službeni cjenovnik još u fazi izrade, saznali smo da se bazni model s najslabijim benzincem može dobiti za 36.000 KM te da isti paket opreme s početnim dizelašem do registracije košta 38.000 KM.

- Ovo je najbolji Focus ikada proizveden. Veoma smo ponosni što smo uspjeli, samo šest mjeseci nakon svjetske premijere, osigurati registrirana vozila u Sarajevu, kako bi ljubitelji Ford automobila mogli sami isprobati sve performanse novog Focusa i sami se uvjeriti da je novi Focus najdinamičniji, najinovativniji i najuzbudljiviji Ford do sada. Prve kupce Ford Focusa očekuje posebna ponuda u našim salonima - istakla je Ermina Bavčić, marketing menadžer kompanije „Grand Automotive“.

Uz novi Focus, predstavljena je i Fiesta ST – specijalna izvedba sa 205 KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.