FORMULA 1

Tehnički šef Mercedesa: Nova pravila će u utrkama nove sezone biti poput "minskog polja"

Svi u našem timu, kao i u svim ostalim timovima, odradit će najbolje što mogu kako bismo pronašli pravi dizajn, kaže Alison

Alison upozorio timove na nova pravila. Twitter

M. K.

25.1.2022

Džejms Alison (James Allison), tehnički šef u F1 timu Mercedesa, upozorio je da na nova tehnička pravila koja startaju u novoj sezoni Formule 1, a koja bi trebala ublažiti gubitak "downforcea" prilikom bliskoga praćenja, što znači bolje utrkivanje.

- Svi u našem timu, kao i u svim ostalim timovima, odradit će najbolje što mogu kako bismo pronašli pravi dizajn i pristup za novi set pravila, rekao je Alison na početku najave nove sezone, te nastavio:.

- Na početku sezone saznat ćemo tačno kako će to ispasti. Mogu zamisliti, s obzirom na to da su bolidi tako novi i drukčiji, da će jedan ili dva bolida zaista loše pogoditi dizajn i imati strašno bolnu godinu, kaže Alison, a prenosi MAXF1.net.

Alison je nova pravila nazvao "minskim poljem":

- S obzirom na to da je sve tako novo, gdje god pogledate u novim pravilima postojat će prilike. Naravno, tu su i opasnosti dok pokušavamo proći kroz potencijalno "minsko polje" i pokupiti sve moguće škrinje s blagom koje leže u njemu kako bismo završili s bolidom koji će nas dovesti na vrh, rekao je šef u Mercedesu.

Novi bolid F1 W13 Mercedes će predstaviti 18. februara, pet dana uoči početka predsezonskih testiranja u Barceloni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.