ČUDO OD MOTORA

I dalje vozi svaki dan: Upoznajte Land Rovera koji je prešao milion kilometara

Pošto mu nedostaje starter, da biste ga pokrenuli morate pritisnuti prekidač ispod nadzorne ploče, izvorno korišten za aktiviranje funkcije sjedala

Izgled ovog Defendera govori mnogo o njegovoj dugoj historiji. PRINTSCREEN

M. K.

3.8.2022

Modeli Land Rovera, posebno oni klasični, oduvijek su bili na glasu kao vrlo robusna, otporna i izdržljiva terenska vozila.

Ovo je jedan odličan primjer toga - Land Rover Defender 110 koji ima milion pređenih kilometara i u pogonu je svaki dan.

YouTube kanal "Passy" donosi priču o Land Roveru Defenderu iz 1994. godine, iz Konga. Gledajući na klaster instrumenata, brojač kilometara pokazuje na nešto više od 100.000 kilometara, ali u videu je rečeno kako je brojač u stvarnosti okrenuo tu brojku više od 10 puta, prenosi autoklub Jutarnjeg.

Ovaj Defender vozi i dalje, uz njegovo puno korištenje, a priloženi video najbolje govori o njegovom stanju. Terenac, koji je izvorno bio bijele boje, sada izgleda jako loše, toliko je potrošen da na sjedalima gotovo više da i nema presvlaka, kablovi vire ispod nadzorne ploče, a ima i dosta rupa na karoseriji. 

Zanimljiva je metoda pokretanja motora ovog Defendera.

Pošto mu nedostaje starter, da biste ga pokrenuli morate pritisnuti prekidač ispod nadzorne ploče, izvorno korišten za aktiviranje funkcije sjedala, ali koji se sada koristi za aktiviranje sistema paljenja motora, a auto se mora pogurati.

Motor ispod poklopca je 300 Tdi od 2,5 litre koji razvija 115 KS i 264 Nm okretnog momenta, proizvod koji se već u to vrijeme hvalio pouzdanošću i otpornošću.

I čini se da u Land Roveru nisu pogriješili. Međutim, postoje neki upečatljivi elementi, poput odsutnosti poklopca na radijatoru i improviziranog ispušnog sistema pomoću crijeva koje izlazi iz jednog od lukova točkova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.