KAD PRIRODA PRIPOMOGNE

Žena se porodila za samo 40 sekundi: I to je moguće zahvaljujući Fergusonovom refleksu

Za mame koje su iskusile ovako brz porođaj refleks se dešava tako brzo da kažu da je sličan kihanju – kad jednom krene, neće prestati

Ciana Gonzales iz Filadelfije iskusila je ono što se naziva Fergusonovim refleksom, koji je poznat i kao refleks izbacivanja fetusa. Dailymail.co.u

E. Ag.

23.10.2023

Trudnica iz Filadelfije imala je porođaj kakav bi poželjela svaka žena.

Ciana Gonzales (24) uspjela je da uradi gotovo nemoguću stvar - porodila se za svega 40 sekundi. Prve trudove osjetila je tri sata prije nego što je u rukama držala novorođenče. Prvobitno je planirala da ide na epidural, ali ju je beba iznenadila.

- Osjetila sam kako se beba spušta. Vikala sam: „On dolazi“ i uopće nisam morala da guram da bih se porodila, beba je izašla sama - ispričala je Ciana.

Šta je Fergusonov refleks

Porođaj kakav svaka trudnica priželjkuje odigrao se u avgustu 2022. godine, a mama iz Filadelfije iskusila je ono što se naziva Fergusonovim refleksom, koji je poznat i kao refleks izbacivanja fetusa, tokom kojeg fetus izlazi iz tela bez ikakvog guranja. Ovaj refleks se javlja kao rezultat prirodnog procesa rađanja: oksitocin se oslobađa tokom porođaja, a pojačani receptori u maternici pokreću kontrakcije koje proširuju grlić maternice i potiskuju fetus iz porođajnog kanala.

Kako navode na sajtu Helthline, neposredno prije porođaja gustina receptora za oksitocin u maternici se povećava čak 200 puta. To znači da je maternica savršeno pripremljena da reaguje na ovaj hormon. Tokom procesa porođaja tijelo oslobađa oksitocin u impulsima, a receptori stimulišu kontrakcije. Kontrakcije stanjuju i proširuju grlić maternice, a zatim pomjeraju bebu niz porođajni kanal. Kako se pritisak na grlić maternice i porođajni kanal povećava, tako nervni putevi šalju poruke mozgu da oslobodi više oksitocina. Dodatni oksitocin dovodi do dvije ili tri snažne kontrakcije maternice koje izbacuju bebu iz majčinog tijela.

Međutim, većina žena ne doživljava porođaj na ovaj način, jer se refleks izbacivanja fetusa najvjerovatnije dešava tek kad se majka osjeća „sigurno i podržano“, prenosi Njujork post.

U bolnici, prirodni proces porođaja prekidaju zvučni signali medicinskih aparata, pregledi koje obavljaju ljekari i/ili medicinske sestre, a sve to može da ometa prirodni refleks.

Za mame koje su iskusile ovako brz porođaj refleks se dešava tako brzo da kažu da je sličan kihanju – kad jednom krene, neće prestati.

Bila u porođajnom bazenu

Gonzales tvrdi da je njena beba rođena za 40 sekundi pošto je ona najprije osjetila Brakston-Hiksove kontrakcije, odnosno lažne porođajne bolove. Bila je u porođajnom bazenu kad je shvatila da se zapravo već porodila.

- Bila sam zabrinuta u tom trenutku. Nisam imala vremena da izađem iz kade da bih se porodila. Pitala sam se ko će uzeti bebu? Porođaj je bio prirodan i veoma brz – ispričala je ova mlada mama za SWNS.

Fergusonov refleks je, kaže, imala i kad je rodila svog prvog sina koji sada ima dvije godine.

- Bilo je nevjerovatno. Nisam ni znala da to mogu sama da uradim ili da beba može da se rodi bez moje pomoći – kaže Ciana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.