EVO ODGOVORA

Šta beba osjeća tokom porođaja: Najveća dilema je da li je boli

Naučno je utvrđeno da se na vrhuncu kontrakcije puls bebe ubrzava, da se istovremeno smanjuje dotok krvi do mozga, što je prirodan zaštitni mehanizam

Facebook

E. Ag.

26.2.2024

O porođaju iz ugla žene ste mnogo puta imali priliku da čujete. Ali jeste li se nekad zapitali kako porođaj izgleda iz ugla bebe koja dolazi na ovaj svijjet, šta ona osjeća? Evo odgovora!

Beba je pod stresom

Majčino emocionalno stanje se neizbježno prenosi na dijete. Ukoliko je mama uplašena, beba je još uplašenija. Hormoni stresa se s majke djelimično prenose na bebu putem krvi, tako da i ona može da bude pod stresom, anksiozna.

Osjeća pritisak

Uprkos činjenici da bebu štiti plodna voda, ipak osjeća sve češće kontrakcije, a na bebinom tijelu se to oseća poput nešto čvršćeg zagrljaja, piše parents.ru.

Naučno je utvrđeno da se na vrhuncu kontrakcije puls bebe ubrzava, a da se istovremeno smanjuje dotok krvi do mozga, što je prirodan zaštitni mehanizam, zahvaljujući kojem beba može da se "isključi" i odspava nekoliko trenutaka.

Bebe mogu da spavaju tokom porođaja

Može se desiti da beba spava tokom porođaja. Naime, bebe u stomaku imaju određene cikluse spavanja na koje su navikle, tako da mogu da spavaju po 50 minuta svakog sata. Osim toga, na bebu djeluje i oksitocin koji se prenosi sa majke, a ovaj hormon na dijete djeluje poput sedativa.

Pomaže sebi

Kako bi lakše prošla kroz porođajni kanal, mijenja se oblik bebine glave, a kosti koje još nisu srasle počinju da se spajaju i "traže" jedna drugu. Također, formira se i zaštitni "jastučić" od potkožnog masnog tkiva, piše Yumama.

I grudni koš se također pomjera, a dok beba prolazi kroz porođajni kanal, može da privuče noge sebi, da savije ruke, spusti bradu do grudi, da se okrene, pa čak i da se odgurne nogama od zida maternice.

Osjećaj boli

U trenutku kada majka istiskuje bebu iz porođajnog kanala, neki ljekari tvrde da beba može da osjeti bol. Međutim, taj bol nije onako jak kakav osjeća majka, i većina istraživača to potvrđuje.

S druge strane, neki tvrde da beba ne osjeća bol u trenutku rađanja, i to iz dva razloga: receptori za bol još nisu sasvim razvijeni te veliki nalet adrenalina čini da ne osjećaju bol.

- Naučnici su utvrdili da tokom guranja, kada se kosti glave spajaju kako bi beba lakše prošla kroz porođajni kanal, dijete osjeća bol koji nije uporediv sa porođajnim bolovima koje osjeća žena - kaže psiholog Natalija Silinskaja.

Svakako, priroda je na sve mislila, pa novorođenče proizvodi oko 150 puta više adrenalina nego odrastao čovjek, tako da ne osjeća nikakav šok zbog bola. Zbog svega toga najvjerovatnije je osjećaj koji se javlja kod beba u trenutku rađanja neosjetljivost ili obamrlost.

Šok

U trenutku kada se rađa, beba je senzorno opterećena – postaje hladnije, glasnije i svjetlije nego u maminom stomaku. Prvim plačem mališana pluća se oslobađaju plodne vode, a u isto vrijeme svi vitalni sistemi i ograni počinju da funkcionišu.

Prepoznaje mamu

Kada bebu stave na mamine grudi odmah poslije rođenja, ona se umiri jer prepoznaje glas i miris kojim je bila okružena prethodnih devet mjeseci. I još dugo vremena će beba biti vezana za mamin miris i glas, a sve to im pomaže da ojačaju svoju vezu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.