MUZEJ RATNOG DJETINJSTVA

Uvršten među 50 najutjecajnijih u Evropi

Autori monografije su vodeći stručnjaci iz oblasti muzeologije i članovi žirija za izbor evropskog muzeja godine

Fena

11.11.2020

Muzej se nalazi u monografiji koju izdaje „Routledge“. Fena

Muzej ratnog djetinjstva (MRD) uvršten je u monografiju "Ponovni osvrt na utjecajne muzeje Evrope: Četiri dekade inovativnosti i kvaliteta", koju objavljuje jedan od vodećih svjetskih akademskih izdavača „Routledge“. Knjiga portretira 50 evropskih muzeja koji su obilježili evropsku muzejsku scenu u posljednjih 40 godina.

Autori monografije su vodeći stručnjaci iz oblasti muzeologije i članovi žirija za izbor evropskog muzeja godine.

U zvaničnoj najavi monografije se navodi da ona daje prikaz 50 najrazličitijih evropskih muzeja koji su svojim inovativnim pristupima napravili značajan iskorak u kvaliteti javnog djelovanja u proteklih

40 godina, te na taj način demonstrira da je izvrsnost u muzejskim institucijama prisutna nezavisno od tematike kojom se one bave, opsega njihovih aktivnosti ili načina finansiranja.

Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva, ističe da je od svog osnivanja MRD pozivan na vodeće muzejske konferencije u cijelom svijetu.

- Držali smo predavanja i radionice za muzejske profesionalce u više od deset država. Trebalo nam je vremena da osvijestimo da zapravo MRD, zajedno s nekim drugim muzejima, predvodi i promovira neke od novih trendova u muzejskoj industriji. Zahvalan sam urednicima ove monografije što su naš rad ocijenili važnim za razvoj evropske muzejske scene i svrstali nas u red s nekim od najizvrsnijih muzeja svijeta - rekao je Halilović.

U monografiji su predstavljeni neki od najznačajnijih evropskih muzeja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.