SKUPŠTINA KS

Poturak: Zbog političke bezobzirnosti i drskosti dva politička bloka nanosi se šteta građanima

Pozivam i SDA i stranke trojke da se ostave međusobnog podmetanja klipova i spletkarenja, te da zajedničkim snagama radimo na podržavanju onih rješenja i politika koje donose dobrobit našim građanima, a i cjelokupnom društvu

Dževad Poturak. Avaz

Piše: E. Ma.

24.1.2022

Federalni parlament razmatrat će Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pripadnostima javnih prihoda u FBiH s ciljem ukidanja pondera 2 Kantonu Sarajevo, a o ovome je još u devcembru na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo govorio zastupnik SBB-a Dževad Poturak.

Kako je rekao, stupanje na snagu ovog zakona u praksu, u preraspodjeli indirektnih poreza bi značio nedostatak od nekoliko stotina miliona KM za KS.


Zašto tek sada reagiraju

- Zanimljivo kako je jedan od predlagača ovog zakona Jasmin Duvnjak iz SDA. Ovim putem želim podsjetiti da je Ekonomski institut u Sarajevu još 2015. godine izradio studiju koja je pokazala da bi i prema trenutnoj preraspodjeli oko 100 miliona KM prihoda od indirektnih poreza, koji se ustvaruju po ekonomskim kriterijima kao što je učešće u krajnjoj potrošnji, prijavljenom prihodu i ostvarenoj dodanoj vrijednosti, trebali pripadati KS. Sada se tih 100 miliona KM preliva drugim kantonima, prema kriterijima iz važećeg zakona. Ovo je potvrđeno od Ekspertske komisije Međunarodnog monetarnog fonda koja je boravila u BiH 2015. - kazao je Poturak.

Kako je naveo, učešće KS u prihodima FBiH je veće od sredstava koja se vraćaju ovom kantonu kroz raspodjelu prihoda.

- Zanimljivo je da je za SDA i njene predstavnike navodna nepravda preraspodjela poreskog novca prema KS postala problematična tek 2021.. nakon što je ova stranka izgubila vlast u KS. Zbog čega ovo za SDA nije bio problem kada su oni vladali kantonom? Također, od mnogih građana i funkcionera sam čuo kako sa viših nivoa vlasti (u kojima učestvuje SDA) nastoje se zakočiti određeni građevinski i infrastrukturni projekti u KS. Istovremeno, na nižim nivoima imamo obrnuti proces. Iz sarajevskih općina u kojima na izborima nisu pobijedile stranke trojke stižu otvorene pritužbe kako ih nove kantonalne vlasti potpuno zanemaruju po pitanju projekata i ulaganju u ove općine - naveo je Poturak.


Opće dobro moramo staviti iznad uskih stranačkih interesa

Dodao je da smo kao društvo došli u nevjerovatnu situaciju da zbog međusobne mržnje i rivaliteta, dva politička bloka nastoje jedan drugome nanijeti što veći štetu koristeći poluge vlasti tamo gdje imaju, ne bi li spletkarenjima i različitim blokadama, suparničku vlast pokazali što neuspješnijom i nesposobnijom.

- Nevjerovatna je ta politička bezobzirnost i drskost koja je spremna žrtvovati dobrobit građana i razvoj naših sredina samo kako bi naštetila svojim suparnicima. Ovim putem kao zastupnik SBB-a u Skupštini KS pozivam i SDA i stranke trojke da se ostave međusobnog podmetanja klipova i spletkarenja, te da zajedničkim snagama radimo na podržavanju onih rješenja i politika koje donose dobrobit našim građanima, a i cjelokupnom društvu. Opće dobro moramo staviti iznad uskih stranačkih interesa - istakao je Poturak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.