U MAGLAJU ODGOĐEN TURNIR

U Oručama čuvaju uspomenu na Hajrudina Hajdića

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije ove godine bez memorijalnog turnira

Položeno cvijeće na spomen-obilježje. N. Bradarić

Piše: N. Br. / Avaz.ba

18.8.2020

Zbog epidemije koronavirusa otkazane su brojne sportske i kulturne manifestacije u Maglaju.

I rukovodstvo MZ Oruče donijelo odluku da se 13. memorijalni turnir u malom nogometu „Hajrudin Hajdić – Hajro“, odgodi zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Umjesto turnira delegacije općine, Organizacije porodica šehida-poginulih boraca i Mjesne zajednice položile cvijeće na spomen-obilježje šehidima i civilnim žrtvama rata ovog kraja.

Kao i proteklih 12 godina vrijedni ljudi Oruča uložili su puno truda i napora kako bi turnir, kojim čuvaju sjećanje na heroja odbrane ovoga kraja, bio dobro organiziran. Uređen je teren za mali nogomet u okviru sportskog centra „Hajrudin Hajdić Hajro“, njegova okolina, sve je bilo spremno.


Džanić: Veliki uzor. Avaz

- Nije bilo lako donijeti odluku o odgađanju turnira. Ali, jedostavno nismo željeli rizikovati da turnirom pogoršamo ionako tešku situaciju sa koronavirusom -  rekao nam je Esad Džanić, predsjednik Vijeća MZ Oruče.

Kada je poginuo, Hajrudin Hajdić imao je svega 24 godine. U odsudnim trenucima nije mislio na svoj, nego na živote svojih saboraca.

- U ljeto 1992. godine organizirao je noćne straže, a zauzete su i kote važne za odbranu ovoga kraja. U njemu smo imali velikog uzora i sve su oči bile uprte u njega.  Život je izgubio 1994. godine u eksploziji mine – ističe Hajdić.

Memorijalni malonogometni turnir u Oručama samo je jedan od načina kako se od zaborava čuvaju sjećanja na herojstva pripadnika Armije Republike BiH.

- Fatihom i polaganjem cvijeća poručili smo da ih nismo zaboravili. Lijepo je kada mjesne zajednice nađu način da se sjete svojih nekadašnjih saboraca i da ih ne zaboravljaju - dodala je Fatima Mahmutagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.