BORILAČKI SPORTOVI

Schaub: Zbog Mirka Filipovića sam bio teški ovisnik o Oxycotinu

Skupo platio pobjedu protiv jedne od legendi MMA

Al. Ti.

17.2.2015

Brendan Schaub UFC borac,  je gostujući u "podcast" emisiji poznatog komentatora Joea Rogana "Fight Companion" hrabro otkrio jedan zanimljiv detalj - svoju ovisnost o tabletama protiv bolova - Oxycontin.

Zanimljivo je ko je najviše i zaslužan za njegovu ovisnost o tabletama, a on je ni manje ni više, nego legendarni Mirko Filipović.

Naime, sve se desilo još 2011. godine kada su Schaub i Filipović imali svoj dvoboj na UFC-u 128.

"Za Mirka Filipovića sam bio najspremniji u karijeri. Ali, nakon meča me čekala teška rekonstrukcija nosa. Mirko me pogodio laktom već u prvoj rundi i to mi je doslovno pomaknulo nos i kompletno smrskalo sve u njemu. I u drugoj rundi me pogodio na isto mjesto. Pomislio sam zašto sam tako umoran? Bio sam u odličnoj formi, ali nisam mogao disati na nos i krv je jednostavno šikljala i gušila me u grlu", opisuje Schaub svoja iskustva...

"Tokom uperacije mi je ugrađena neka mreža jer su kosti bile toliko smrskane da nisu mogli pokrpati sve na jednostavan način. Sve su zašili, vratili na mjesto, ali bolilo je kao vrag čim bi se pomaknuo. Takav sam morao mirovati čak 6 sedmica. To je bila najveća bol u mom životu. Prepisali su mi lijekove protiv bolova i ja sam se navukao. Postao sam ovisan", dodao je UFC borac.

Rogan je upitao Schauba koliko je dnevno tableta uzimao:

"Šest najmanje. To je bilo odmah poslije Cro Copa. Pauzirao sam 10 ili 11 mjeseci zbog toga. Nakon svega sam se borio s Nogueirom. Četiri mjeseca sam bio teški ovisnik o Oxycotinu. Tada me posjetio prijatelj Joe Klopfenstein i  uzeo mi je tablete. Znao je da sam jako ovisan, rekao je Schaub.

"Skidanje" s Oxycotina je bilo izuzetno teško...

"To je strašno iskustvo. Svo vrijeme sam bio nervozan. No, tada su mi dali meč protiv Nogueire i mogao sam se fokusirati na nešto."

Samo u SAD-u u 2013. godini oko 23 hiljade ljudi je umrlo zbog ovisnosti o lijekovima protiv bolova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.