BORILAČKI SPORTOVI

Judo klub "Olimp" s dvije osvojene medalje zaključio izuzetno uspješnu takmičarsku sezonu

Avaz.ba

22.12.2017

Izuzetno uspješnu 2017. godinu, takmičari Judo kluba "Olimp" Sarajevo zaključili su sa dvije osvojene medalje na 11. Međunarodnom turniru "Vitez Open 2017".

"Olimp" je na ovom turniru predstavljalo devet takmičara, a medaljama su se okitili Rijad Ličina (srebrna, kategorija poletaraca) i Muhamed Šehić (bronzana, kategorija starijih dječaka).

Judo klub "Olimp" Sarajevo osnovan je 2011. godine. Trenutno broji oko 110 članova podijeljenih na rekreativce i seniore, takmičare, te dvije grupe u sklopu dva velika projekta koji se privode kraju.

Prvi projekat je "Pravi put - Škola Judoa i kurs samoodbrane za djecu", koji je u potpunosti besplatan i odnosi se na djecu s teritorije općine Novi Grad Sarajevo. Odvija se pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, a u okviru njega trenutno besplatno trenira 38 djece za koju su osigurana besplatna kimona.

Naziv drugog projekta je "Pokreni se - Sport kao vid prevencije nasilja i delinkvencije", a namijenjen je osnovcima i srednjoškolcima s teritorije Novog Sarajeva. U okviru ovog projekta trenutno trenira 35 djece za koje su također osigurana besplatna kimona.

Takmičari "Olimp" ostvarili su značajne rezultate u 2017. godini, učestvovali na 11 međunarodnih takmičenja u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj i osvojili više od 50 medalja.

Na pomenutom turniru "Vitez Open 2017", koji je održan u subotu, 16. decembra, učestvovalo je 45 klubova i više od 550 takmičara.

Inače, ovo takmičenje zatvara takmičarsku sezonu u BiH, a u okviru svečanog dijela Anesu Ličini svečano je uručena diploma za 4. dan, što je izuzetan uspjeh i veliko priznanje.

Iz "Olimpa" s ponosom ističu činjenicu da su za 2014. i 2015. godinu kao najperspektivniji mladi sportaši po izboru Kantonalnog sportskog saveza proglašeni upravo njihovi takmičari.

Trenerski kadar i osobe zaslužne za odlične sportske rezultate članova "Olimp" su: Anes Ličina, direktor kluba i prvi trener, majstor Judoa 4. dan; Nihad Velić, majstor Judoa 8. dan, trener seniorske ekipe i grupe rekreativaca; Faruk Tahmiščić i Mirsad Omanović, nosioci braon pojasa – zaduženi za rad sa najmlađim i početničke grupe u okviru projekata "Pravi put" i "Pokreni se"; te Samir Zuko, instruktor samoodbrane i trener grupe rekreativaca i studenata.

Osim općina Novi Grad i Novo Sarajevo, podršku klubu i takmičarima pružili su i BH Telecom, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.