BORILAČKI SPORTOVI

UFC 220: Stipe Miočić ušao u historiju, pobjedom protiv Nganua treći put odbranio titulu

Avaz Sport

21.1.2018

Stipe Miočić pobijedio je rano jutros Fransisa Nganua (Francis Ngannou) jednoglasnom odlukom sudija nakon pet iscrpljujućih rundi (tri puta po 50:44)

Iako ga je na samom početku veći i naizgled snažniji Nganu uzdrmao strašnim desnim aperkatom koji mu je gotovo zatvorio oko, Stipe se pribrao, uzvratio s par udaraca iz garda pa nizom rušenja potpuno poremetio i iscrpio svog suparnika. 

Od druge do pete runde obrazac je bio isti - umorni Fransis pokušava jednim udarcem dohvatiti Miočića, a on ga ruši pa ground and poundom dodatno iscrpljuje.

Bila je to savršena, vjerovatno jedina taktika za takvu "zvijer" od borca kao što je Nganu. Nakon meča i sam Fransis je priznao da se Stipe borio puno pametnije nego što je to očekivao, dok je prvaku samo preostalo da kaže: "Ja sam najopasniji čovjek na svijetu", prenose Sportske Novosti.

Miočić je nakon meča, vidno iscrpljen ali sretan najavio prinovu u porodici. 

Ovom pobjedom Amerikanac hrvatskog porijekla postao je prvi šampion u historiji teške kategorije UFC-a koji je naslov odbranio tri puta u nizu.

Do sada su naslove dva puta u nizu branili Rendi Kutur (Randy Couture), Tim Silvia (Tim Sylvia), Brok Lesnar (Brock Lesnar) i Kein Velaskez (Cain Velasquez). 

Ako je za vjerovati Danijelu Kormijeru (Danielu Cormieru), koji je protiv Volkana Oezdemira noćas odbranio naslov u poluteškoj kategoriji, upravo bi Velaskez mogao biti sljedeći protivnik Stipe Miočića. 

Pogledajte kratke preglede svih borbi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.