BORILAČKI SPORTOVI

Uprkos brojnim upozorenjima, UFC borac ponovo pao na doping-testu

Pronađena mu je podjednaka količina "turinabola" kao na prošlom testu

Džon Džouns. AFP

Avaz Sport

24.1.2019

Doping-test Džona Džonsa (Jon Jones) ponovno je pozitivan. Pronađena mu je podjednaka količina "turinabola" kao na prošlom testu.

Za toliku količinu "turinabola" još ranije je rečeno da će neko vrijeme ostati u njegovom organizmu. Ranije je zbog njegovog korištenja odradio suspenziju u trajanju od 15 mjeseci.

- Razgovarao sam s naučnicima i oni stoje kod originalne izjave. Ništa se nije promijenilo, Džon je već kažnjen za korištenje tog metabolita. Nemamo nikakvih temelja na kojima bismo ga mogli dva puta kazniti za isti prekršaj - poručio je Endi Foster (Andy) iz kalifornijske atletske komisije.

Podsjetimo, komisija Nevade nije izdala licencu Džonsu za posljednju borbu pa je zbog njega cijeli event UFC 232 preseljen u Los Anđeles, gdje je Džouns pobijedio Aleksandera Gustafsona (Alexander Gustafsson) za naslov prvaka poluteške kategorije.

- Džons je trenirao za ovu borbu. Gustafson je trenirao za ovu borbu, ona se u ovoj diviziji treba održati i odražat ćemo je jer Džouns nije ništa skrivio - rekao je tada prvi čovjek UFC-a Dejna Vajt (Dana White) i stao uz Džounsa.

Mnogi borci su tada kritizirali odluku UFC-a da podrži Džonsa.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.