BORILAČKI SPORTOVI

Mirko Filipović nakon moždanog udara: Ma kakva karijera, mogao sam umrijeti

U najtežem trenutku s njim su u dvorani bili Saša Milinković i Ante Delija, njegovi sparing partneri i prijatelji

Mirko Filipović. Agencije

Piše: Index.hr

2.3.2019

Mirko Filipović više nikada neće ući u ring. U ponedjeljak je na treningu pretrpio moždani udar. Imao je sreće, na vrijeme je stigao do liječnika. Osjećao je tegobe u vratu i prije borbe s Rojem Nelsonom (Roy), koju je odradio prošlog mjeseca u SAD. Taj meč ostat će upisan kao posljednji u karijeri najvećeg hrvatskog borca.

- Dobro sam, imao se više sreće nego pameti. Dogodilo se na treningu, to je bila reakcija na mehanički podražaj, vrtio sam glavu u jednu i drugu stranu, a vrat me strahovito bolio - rekao nam je Mirko za Index.hr.

Prije borbe s Nelsonom požalio nam se na bolove u vratu, ali nismo mogli ni zamisliti da ćemo uskoro razgovarati o ovako teškoj temi.

- Obavio sam tada magnetsku rezonancu kičme, bio sam na kolor dopleru vena, sve je bilo u redu. U Americi me bolio vrat dok smo trenirali, zavrtio bih pet puta glavu i odmah me bacalo. Pomislio sam da umišljam. Došao sam u ponedjeljak ujutro na trening, trčao, radio na biciklu, sve je bilo super. Kada sam zavrtio vratom iz sve snage, deset puta u jednu i u drugu stranu, došlo je do puknuća vene, krv je otišla u mozak i doživio sam moždani udar. Odmah sam pao na zemlju, nikad u životu takvu bol nisam osjetio. To je bila nadnaravna bol. Lomio sam kosti i rebra, ali takvu bol ne mogu objasniti - rekao nam je Mirko.

U najtežem trenutku s njim su u dvorani bili Saša Milinković i Ante Delija, njegovi sparing partneri i prijatelji.

U jednom momentu su se nasmijali jer su mislili da glumim, ali kad su vidjeli da vrištim, odmah su skočili. Odveli su me kod doktora Primorca na magnet, a nakon toga sam završio na Hitnoj u Dubravi. Bio sam pet dana u bolnici i primao lijekove. Obavio sam detaljne preglede, a liječnici su mi kazali da sam imao luđačku sreću. Da je krv otišla lijevo ili desno, mogao sam ostati paraliziran, pa čak i gore od toga, ne želim ni razmišljati o tome - priča Mirko.

Dodaje i da sada mora biti posebno oprezan.

- Ovo je kraj, ne smijem ni s perom dobit u glavu, baš nikakav udarac. Rekli su mi da bih mogao ostati paraliziran nakon prvog udarca. Rizik je prevelik, nema potrebe da ulazim u to. Ionako sam planirao odraditi još jednu ili dvije borbe i otići u penziju. Kroz glavu mi prolaze samo moja djeca, nisu ni odrasla još. Karijera za mene više ne postoji, ovo je put bez povratka. Radi se o mozgu i tu nema zafrkancije - zaključio je Cro Cop. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.